Etnas vulkāns

Etnas vulkāns bija daļa no mūsu ceļojuma uz Itālijas dienvidiem un Sicīliju plāna.

Atrašanās vieta un daži fakti


Etnas vulkāns ir aktīvs vulkāns, kas atrodas Itālijas lielākās salas Sicīlijas austrumu daļā, netālu no Katānijas pilsētas. Tāpat kā daudzi citi aktīvi vulkāni, tas atrodas divu spēcīgu ģeoloģisko plātņu mijiedarbīnas apgabalā, šajā gadījumā Eirāzijas un Āfrikas plātņu sadursmes vietā. Etna ir aktīva gandrīz visu laiku.
Etnas kalna augstums ir 3350 metri virs jūras līmeņa, tā platība ir aptuveni 1190 kvadrātkilometri un tas ir lielākais aktīvais vulkāns Itālijā. Etnas vulkāns ir stratovulkāns, kas nozīmē, ka tas ir tipisks konusveida vulkāns ar krāteri, ko izveidojuši daudzi sacietējušās lavas slāņi. Arī cits Itālijas vulkāns Vezuvs ir stratovulkāns, lai gan tas nav tik aktīvs kā Etna un izmērā tas sasniedz tikai pusi no Etnas lieluma.

Etnas vulkāns ir viens no aktīvākajiem vulkāniem pasaulē. Tas tika iekļauts UNESCO pasaules mantojuma sarakstā 2013. gadā. Pēdējais nopietnākais Etnas izvirdums, kam sekoja nopietna zemestrīce tuvējā apkārtnē, bija 2018. gada decembrī.

Nokļūšana uz Etnu

Ja apmeklējat Sicīliju, Etnas apmeklējumam vajadzētu būt jūsu apmeklējamo vietu sarakstā. Apskatījuši diezgan daudz skaistu vietu Sicīlijas austrumu daļā, mēs pārnakšņojām Acirealē, iedzērām rīta kafiju un sākām ceļu uz Etnu.
Etnas parkā ir daudz pārgājienu taku, kur staigāt, tomēr mēs nolēmām doties tieši uz galveno apskates objektu lai sasniegtu vulkānu pēc iespējas tuvāk.

Lavas laukus var atpazīt jau ceļā uz Etnu, braucot pa serpentīna ceļiem, pirms sasniedzat stāvvietu, kur sākas galvenais piedzīvojums. Pie Rifugio Sapienza ir milzīga autostāvvieta automašīnām un autobusiem, kur apmeklētāji var atstāt savas automašīnas pirms došanās augšā augšā uz vulkānu. Apkārt ir daudz suvenīru veikalu, tomēr mēs to apmeklēšanu atlikām uz vēlāku laiku. Kā pēc tam uzzinājām, augstāk uz kalnā ir arī bārs ar panorāmas terasi (Bar Funivia dell’Etna), kur arī var iegādāties suvenīrus.
Ja ieradīsieties Sicīlijā ar prāmi kas kursē uz Mesīnu, no turienes līdz Rifugio Sapienza būs aptuveni 100 kilometri; vieta atrodas apmēram 35 kilometrus no Katānijas un gandrīz 250 kilometrus (vairāk nekā trīs stundu braucienā) no Palermo.

Ceļš uz virsotni


Pēc ierašanās autostāvvietā jūs redzēsiet, kur pulcējas lielākā daļa cilvēku. Lai nokļūtu augšā (vieta, kas pieejama apmeklētājiem), jums vajadzēs iekāpt trošu vagonā no stacijas, kas atrodas 1900 metru augstumā virs jūras līmeņa, un pēc tam jāpārsēžas uz 4WD autobusu, kas uzvedīs jūs no 2500 līdz 2920 metriem virs jūras līmeņa.
Patiesībā jūs varat izvēlēties braukt tikai ar trošu vagoniņu, kas laikā, kad apmeklējām Etnu, maksāja EUR 27 vienai personai. Pilna paketes cena (trošu vagonam un autobusam) bija EUR 51 vienai personai; mēs pavadījām apmēram trīs stundas visam turp un atpakaļ ceļojumam.
Gan skats uz Etnas kalna virsotni, gan sajūta staigājot pa lavas un vulkānisko pelnu laukiem bija neticami, noteikti naudas un pavadītā laika vērts. Tvaiks un dūmi, kas nāk no krātera, karsta zeme zem kājām un mazāki krāteri visapkārt, liek justies mazliet saspringtiem un lepniem, ka jūs šeit ieradāties un redzējāt visu šo fantastisko iespaidīgo dabas veidojumu.