Dalmācija un Lika

Dabas brīnumu karaļvalsts Horvātija

Horvātija, it īpaši Dalmācija un Lika, noteikti ir mūsu mīļākais atvaļinājumu galamērķis, ja ir runa par ceļojumiem ar auto, jo tur var atrast visu, ko sirds kāro – brīnišķīgu dabu, sauli, kalnus, ūdenskritumus, pludmales, interesantus tūrisma objektus utt.
Bez tam šī ir ceļotājiem ļoti droša valsts ar attīstītu infrastruktūru, kur rūpes par tūristiem ir aprakstītas ne tikai ceļojumu bukletos, bet tiešām arī eksistē reālā dzīvē. Protams, tā nav lēta valsts, taču par savu naudu jūs varat saņemt to, ko esat gaidījuši. Horvātijas Nacionālā tūrisma padome ir izveidojusi ļoti labu mājaslapu (tā pieejama arī krievu valodā).
Šeit aprakstītas tikai dažas epizodes kad mūsu galamērķis ir bijis Dalmācija un Lika, šī reģiona dažādas vietas un objekti, kur esam bijuši daudzo ceļojumu laikā. Es teiktu, ka pēc būtības Horvātija sastāv no vairākām ļoti atšķirīgām daļām.
Pirmā – Horvātijas galvaspilsēta Zagreba un reģions ap to, otrā – ziemeļu daļa ap Istras pussalu un trešā – Dalmācija un Lika. Taču arī Dalmācija sastāv no divām atšķirīgām daļām, tā kā kopā sanāk pat četras.

Bez tam, Horvātija ir arī daudzas Adrijas jūras salas un šauras sauszemes strēles gar Adrijas jūru no valsts vidienes līdz dienvidiem. Ja esat apmeklējis tikai vienu no šiem reģioniem, tad, visticamāk, jums nav īpoašas nojausma par pārējiem. No otras puses – nevar vienā reizē apbraukāt visu Horvātiju, ja tam neziedo vismaz trīs nedēļas.

Krka ūdenskritumu kaskādes

Krka nacionālais parks (Krka National Park) ir viens no vairākiem Horvātijas nacionālajiem parkiem. Tā nosaukums cēlies no tajā plūstošās upes; tuvākā pilsēta ir Šibenika (Sibenik). Apkārtējā reģionā atrodas daudzi apskates vērti tūrisma objekti, piemēram, UNESCO Pasaules kultūras mantojuma sarakstā ierakstītā Svētā Jēkaba katedrāle Šibenikā un Kornati arhipelāga nacionālais parks, kas sastāv no 150 salām, saliņām un rifiem.

Ja neesat plānojuši piestāt šajā nacionālajā parkā, ir vērts kaut vai izmest mazu līkumu, lai pabrauktu tam garām, jo ainava, kas paveras uz Adrijas jūru ar mazajām saliņām, ir neaprakstāma.
Krka nacionālais parks tika izveidots zinātniskajiem, kultūras, izglītības, atpūtas un tūrisma mērķiem. Viens no parka interesantākajiem objektiem ir Skradinski buk. Skradinski buk ir relatīvi liela ūdenskrātuve ar ūdenskritumu kaskādēm – kopā tur ir 17 ūdenskritumi. Vikipēdijā ir rakstīts, ka Skradinski buk varētu būt viens no Eiropas visskaistākajiem kaļķakmens iežu ūdenskritumiem un tam var pilnībā piekrist.
Staigājot pa parku un klausoties ūdens čalas pārņem īpaša sajūta.

Uz ūdenskritumiem no plašas autostāvvietas apmeklētāji tiek vesti ar autobusiem, jo iešana ar kājām līdz tiem var paņemt diezgan daudz laika un spēka, īpaši, ja neesat plānojuši pavadīt šajā objektā dienas lielāko daļu.

Plitvices ezeri

Viena no slavenākajām vietām Horvātijā ir Plitvices ezeri (Plitvicka Jezera vai angļu valodā Plitvice Lakes). Tie atrodas Likas reģionā, pa ceļam no Zagrebas uz Dubrovniku.

Plitvices ezeri ir pirmais un lielākais Horvātijas nacionālais parks, kas tika izveidots 1949. gadā. Kopš 1979. gada, Plitvices ezeru nacionālais parks ir iekļauts UNESCO Pasaules dabas mantojuma sarakstā. Parkā ir daudzi ūdenskritumi, alas un 16 ezeri. Augstuma starpība ir amplitūdā no 1279 metriem līdz 367 metriem virs jūras līmeņa, ezeri ir divos līmeņos – augšējie un apakšējie.
Augšējie ezeri ir lielāki un dziļāki, ekskursantus pa tiem vadā kuģīši; braukšana tajos ir iekļauta parka apmeklējuma cenā. Apakšējie ezeri ir daudz mazāki un sekli, toties ejot tiem garām pa laipām var vērot daudzās zivis, kas tajos dzīvo. Plitvices ezeros var pavadīt visu dienu, taču vismaz ar pusi dienas pavadīšanai tur noteikti vajadzētu rēķināties, lai piedzīvojums būtu ilgu laiku atmiņā paliekošs.