Londona – Batersī spēkstacija

This content is also available in English
Pēc igāka laika, vecajā Londonā ir atkal kaut kas jauns, ko noteikti ir vērts apskatīt – Batersī spēkstacija (angļu valodā Battersea Power Station). Un šis objekts pat vēl nav iekļauts daudzos tūrisma aprakstos.

Katrā sevi cienošā tūristu galamērķī ceļotājiem tiek piedāvāts milzums dažāda veida apskates objektu, sākot ar izstādēm, muzejiem, mākslas galerijām, beidzot ar atrakciju parkiem un pat iepirkšanās centriem.
Viena visiem labi zināma objektu kategorija ir zemes orientieri (angļu valodā 'landmarks'). Latviskais tulkojums vārdam ‘landmark’ var likties nesaprotams pirmajā brīdī. Vabūt precīzāk būtu teikt 'zemes orientieris, kas veido apkārtējo ainavu'? Jebkurā gadījumā tam vajadzētu kļūt saprotamākam, ja minam tādus visiem zināmus ļandmark' kategorijas tūrisma objektus kā Eifeļtornis Parīzē, Brīvības statuja Ņujorkā, TV tornis Zaķusalā vai Kolizejs Romā. Vai kļuva uzreiz skaidrāks ko te stāsts?
Ļoti dažādi var būt veidi kā šie objekti ir veidojušies, attīstījušies un ko tie piedāvā apmeklētājiem, taču viena lieta tiem ir kopīga – visi ir sava veida vizītkarte tām vietām vai pat valstīm, kurās tās atrodas.
Bet tagad atpakaļ pie lietas. Kā jau teicu, Londonā kopš 2023. gada otrās puses ir pilnībā atvērts apskatei jauns objekts, kas papildina jau rindu tur esošo 'landmark' kategorijas objektu, tādus kā Londonas acs (London Eye), Bekingemas pils, Londonas tournis (Tower of London), Torņa tilts (Tower Bridge), Lielais Bens (Big Ben), Kensingtonas pils, Svētā Pāvila katedrāle un citus. Batersī spēkstacija pidāvā gan vēsturisko ieskatu Londonas vēsturē, gan iespēju paēst, atpūsties un iepirkties, gan arī iespēju apskatīt Londonas panorāmu no vairāk kā 100 metru augstuma. Pie kam tas viss ir izveidots mūsdienīgā stilā un balstīts uz jaunākajām tehnoloģijām. Pēdējā gada laikā šo objektu ir apmeklējuši jau 11 miljoni cilvēku.

Vēsture


Batersī bija ar akmeņoglēm darbināta termoelektrostacija, kas pēc slēgšanas kļuva par valsts nozīmes aizsargājamo vēsturisko objektu. Spekstacijas pirmā kārta tika uzcelta no 2029. līdz 1935. gadam, bet otrā kārta tika nodota ekspluatācijā 1955. gadā.  Attiecīgi, spēkstacijas pirmā kārta beidza darboties 1975. gadā, bet otrā kārta trīs gadus vēlāk.
Spēkstacijas arhitektūra skitās veidota ķieģeļu katedrāles stilā, kam nav daudz piemēru. Acīmredzot, šī iemesla dēļ 1980. gadā visam ēku kompleksam tika piešķirts vēsturiskā objekta statuss. Neskatoties uz vairākkārtējiem mēģinājumiem atdzīvināt teritoriju, finansējuma trūkum dēļ nekas jauns netika uzsākts. Tas noveda pie tā, ka visas ēkas stāvēja tukšas un pamestas līdz pat 2014. gadam, kad būves vairāk jau sāka izskatīties pēc gruvešu kaudzes.
Situāciju izglāba investori no Malaizijas, kuri piekrita atjaunot ēkas un tuvējo apbūvi ar nolūku tajās izvietot biznesa un atpūtas centru, kā arī jaunu dzīvojamo rajonu. No otras puses, tika noteikta prasība, ka atjaunotajam kompleksam jāsaglabā tā vēsturiskais izskats.
Tā kā nauda ne bez maziem pūliņiem galu beigās tika atrasta, galvenās spēkstacijas ēkas atjaunošana tika pabeigta 2022. gadā, bet viss komplekss, kura kopējā platība ir 17 hektāri, tika nodots ekspluatācijā 2023. gadā. Kopējās investīcijas kompleksa atjaunošanai sastādīja gandrīz 9 miljardus mārciņu (10,5 miljardi eiro). 

Ar šīs vietas atjaunošanu ir saistīti arī citi ievērības cienīgi fakti. Piemēram, par 3 kilometriem tika pagarināta Londonas Ziemeļu metro līnija (Northern Line) un uzceltas divas jaunas pazemes metro stacijas. Kopējās investīcijas metro tīkla attīstībā parsniedza 1 miljadu mārciņu. Šī bija pirmā nopietnā Londonas metro tīkla pagarināšana kopš 1999. gada, maršruts jaunajā posmā tika atklāts 2021. gadā.

Kā nokļūt

Atšķirībā no lielā vairuma Londonas apskates objektu, Batersī spēkstacija atroda Temzas upes labajā krastā.
Mēs devāmies uz Batersī pēc Viktorijas un Alberta muzeja apmeklējuma, tāpēc visparocīgāk bija braukt ar autobusu līdz Čelsijas tiltam. Izkāpjot pie tilta Temzas kreisajā krastā, atliek tikai šķērsot tiltu, kopumā nostaigājot nepilnu kilometru ar kājām. To ir vērts darīt kaut vai arī lai tikai pavērotu apkārtējo pilsētas ainavu no tilta.
Vienkāršākais veids, protams, ir doties ar metro Northern Line uz Buttersea Power Station pazemes staciju, no turienes ar kājām kādi 400 metri līdz pašai Batersī elektrostacijai. Tikai jāņem vērā, ka ne visi Northern Line vilcieni dienvidu virzienā iet uz šo galapunktu. Ja neesat trāpījuši pareizajā, pēdējā iespēja pārsēsties uz īsto sastāvu ir Kennington stacijā (nākošā pēc Elephant and Castle – ja esat tur, tā ir zīme ka jāpārsēžas).

Ko darīt

Pavisam kopā stacijā ir ap 140 dažāda veida iestādījumi, sākot no veikaliem un bāriem un beidzot ar kinoteātri.
Ieejot spēkstacijas kompleksa iekšīenē ievērību uzreiz izpelnās fakts, ka interjers tiešām izskatās kā rūpnieciskajā objektā. Pat atseviķas telpas saglabājušas savu pirmreizējo izskatu. Piemēram, ja ieejat bārā Controll Room B, aiz bāra galdiņiem pavērsies skats uz spēkstacijas vadības paneļiem.
Svarīga lieta par cenām – tās nav zemākas kā vidēji Londonā, bet atsevišķos gadījumos var būt nedaudz augstākas. Šis ir diezgan jauns un salīdzinoši grezns (posh) Londonas rajons. Par to liecina kaut vai tas, ka tāda kompānija kā Apple to ir izvēlējusies par savu Londonas centrālā biroja vietu, kur paredzēts sešos stāvos strādāt ap 3000 kompānijas darbiniekiem.

Ieprirkšanās centrs

Iepirkšanas centrā ir pārstāvēti tādi zināmi zīmoli kā Apple, Boss, Calvin Klein, Chanel, Jigsaw, L’Occitane, Lacoste, Lego, Mango, Nike, Omega, Ralph Lauren, Superdry, Tag Heuer, Tommy Hilfiger un Zara.

Izklaides

Pie izklaidēm pieskaitot ne tikai kinoteātri, izstāžu zāli un minigolfu bet arī ēšanu un atspirdzināšanos bāros, izvēle arī ir pietiekoši iespaidīga. Ieskaitot tādus zināmus brendus kā Pret a Manger, Starbucks un Wagamama, kopumā savus pakalpojumus piedāvā ap vairāk kā 50 dažādas pakalpojumu iestādes.

Atrakcijas


Kompleksā ir virtuālās realitātes zona, kurā var apciemot Ēģiptes piramīdas, pacīnīties ar pūķiem vai satikties ar zombijiem. Jāsaka gan godīgi, ka pats tur neesmu vēl bijis.
Taču odziņa pa virsu visam ir iespēja uzbraukt pa vienu no stacijas skursteņiem ar liftu 109 metru augstumā pavērot Londonas panorāmu. Šo te es noteikti ieteiktu kā pat labāku alternatīvu Londonas acs (London Eye) atrakcijai.
Vidrošāk ir biļetes pieteikt iepriekš, jo pieprasījums uz šo atrakciju ir liels, biļetes cena pieaugušajam ir 17 mārciņas un tas ir ļoti adekvāti. Bez tam, tiek izmantotas dažādas multimēdiju iespējas padarot visu pasākumu vēl interesantāku.
Bijām tur janvāra vakarā, kad apkārt viss bija tumšs, bet pilsēta izgaismota. Noteikti aizbrauksim tur arī vasarā, lai apskatītu pilsētas panorāmu arī dienas laikā.

Kāpēc doties uz Batersī spēkstaciju

Ja ir apskatīts gana daudz muzeju un izstāžu, šī ir vieta, kur var patīkami pavadīt laiku, izbaudīt apkārtējo ainavu, labi paēst, atspirdzināties, apskatīties kādu filmu vai uzmest aci uz Londonu no augšas. Un sajūta ir kā divdesmit pirmajā gadsimtā visos aspektos.
Sakārtota vide, vēsture mūsdienīgā izpildījumā, tehnoloģijas un iespēja atpūsties pēc savām vēlmēm.