Sicīlija

Šīs ceļojuma piezīmes ir saistītas ar mūsu ceļojumu uz Itālijas dienvidiem, Sicīlijas austrumiem un Etnas vulkānu.

Par Sicīliju


Sicīlija ir viens no Itālijas reģioniem un lielākā sala Vidusjūrā. Tās teritorija ir gandrīz 26 tūkstoši kvadrātkilometru un pēc izmēra tā ir salīdzināma ar tādām valstīm kā Ziemeļmaķedonija un Albānija. Sicīlijā dzīvo gandrīz pieci miljoni cilvēku, kas ir aptuveni 8% no Itālijas iedzīvotāju kopskaita.
Atšķirībā no mūsdienām, Sicīlija kādreiz ir bijusi ļoti bagāts un spēcīgs reģions. Senos laikos grieķiem bija nozīmīgas apmetnes Sicīlijā; daudzi, iespējams, zina tādus vārdus kā Sirakūzas un Arhimēds, kurš tur dzīvoja pirms romieši viņu nogalināja par Kartāgas (tagadējās Tunisijas) atbalstīšanu.

Vēlāk romieši anektēja Sicīliju, un tā uz kādu laiku bija Romas province. Pēc grieķiem un romiešiem salu pārvaldīja daudzas citas lielvaras – Bizantijas impērija, arābi, normāņi un visbeidzot 1130. gadā tā kļuva par Sicīlijas karalisti, bet 1861. gada 17. martā Sicīlija kļuva par daļu no Itālija.

Agridžento un Turku Kāpnes

Agridžento (Agrigento) pilsēta atrodas Sicīlijas dienvidrietumos. Tā ir plaši pazīstama un piesaista daudzus tūristus antīko grieķu tempļu dēļ, kas tur atrodas. Agridžento galvenais tūrisma objekts ir Tempļu ieleja. Piektajā gadsimtā tur tika uzcelti septiņi grieķu tempļi, un šī vieta tagad ir iekļauta UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā.

Vēl viena ievērības vērta vieta netālu no Agrigento, apmēram desmit kilometrus uz rietumiem, ir skaists piekrastes objekts Scala dei Turchi – Turku Kāpnes. Iesaku atstāt automašīnu kaut kur tuvējā autostāvvietā un pavadīt piekrastē vismaz pāris stundas. Baltās klintis un jūra ir lieliska vieta atpūtai un dabas baudīšanai. Jāņem gan vērā, ka piekrastē pūš diezgan spēcīgs vējš (mana cepure tika aizpūsta un aizpeldēja jūrā).

Trapāni

Trapāni (Trapani) ir piekrastes pilsēta salas ziemeļrietumos. Pilsēta nav plaši pazīstama kā tūristu mērķis un galvenokārt orientē sabu ekonomiku uz zvejniecību un sāls ražošanu tuvējā apkārtnē. Tomēr, bija interesanti staigāt pa pilsētas ielām un gar jūras piekrasti. Pilsētā ir daudz jauku kafejnīcu, kur varat atrast garšīgus ēdienus un tā ir daudz tīrāka par, piemēram, Palermo.

Trapani ir sava lidosta, kas apkalpo vairāk nekā 1,5 miljonus pasažieru gadā. Lai gan lielākā daļa lidojumu no Trapani lidostas notiek uz citām Itālijas pilsētām, jūs varat lidot no turienes uz tādiem galamērķiem kā Prāga Čehijā, Karlsrūe Vācijā un Amsterdama Nīderlandē. Šī lidosta varētu būt laba alternatīva Palermo starptautiskajai lidostai, ja vēlaties apmeklēt salas rietumus un dienvidus.

Ērice


Ja mēs varam teikt, ka ceļojums uz Sicīliju bija kā torte, tad Erice būtu odziņa uz šīs tortes. Ērice atrodas netālu no Trapani, lai arī nokļūšana uz to var aizņemt ilgāku laiku, jo tā atrodas augstu kalnā, no kura paveras vienreizējs skats uz Trāpani provinci.
Ēricē ieradāmies agri no rīta, un visapkārt bija migla. Pirmās grūtības bija atrast stāvvietu. Pilsētas ielas ir ļoti stāvas un šauras, un patiesībā atrast vietu kur apstāties nemaz nav tik viegli.
Pēc tam, kad stāvvieta bija atrasta, mēs devāmies tālāk uz augšu ar kājām. Ejot pa miglainām šaurām ielām, sasniedzām kalna virsotni, kas varētu arī būt pilsētas centrs, un pēc kāda laika, kad migla sāka izklīst, skats kas pavērās uz apkārtni bija vienkārši satriecošs.
Šī bija pēdējā vieta, kur bijām pirms došanās uz Palermo lidostu, un to tiešām bija vērts apmeklēt.