Fiksie krabju - dārzeņu salāti

Ir reizes, kad ledusskapis ir tukšs un jāsāk vilkt krājumi ārā no saldētavas. Tās var būt gan ilgāk labākiem laikiem noglabātas delikateses, gan arī kādas vienkāršākas lietas.


Vienkārši un ātri pagatavojami dārzeņu salāti ar krabju nūjiņām

Taču ir arī reizes, kad ledusskapis nav īsti tukšs, bet tajā palikuši pa bišķim visvisādi sīkumi. Šī recepte ir tieši par to.

Sastāvdaļas

  • 2 līdz 3 krabju nūjiņas
  • Puse saldās sarkanās paprikas
  • 100 – 150 grami purava
  • Pāris šķēles sīpola
  • 2 ēdamkarotes skāba krējuma
  • Nepilna ēdamkarote provansas majonēzes
  • Nepilna tējkarote sinepes
  • Šķispsniņa sāls

Pagatavošana


Krabju nūjiņas un papriku sagriež gabaliņos, puravu vispirms sagriež četrās daļās gareniski un pēc tam plānās šķēlītēs. Nogriež no sīpola pāris šķēles un sasmalcina. Tam visam bļodā pievieno krējumu, majonēzi, sinepes, šķipsniņu sāls un samaisa.

Salāti ir diezgan asi; ja tos grib maigākus, sagriezto puravu var mazliet apvārīt vai apcept uz pannas. Varat vairāk izlasīt arī par puraviem vienā no maniem blogiem.
Šie dārzeņu salāti kā ēdiens ir pietiekoši spēcīgs, lai ar to vīrieša cilvēkam pietiktu vakariņām. Tie diezgan labi izmantojami arī kā uzkoda pie stiprā alkohola, citiem vārdiem sakot kā zacene vai zakuska.

Salāti ir pietiekoši sulīgi un tiem var piekost klāt rupjmaizi un sanāk labu labas vakariņas.

Krabju nūjiņas

Dažas, manuprāt interesantas, lietas par krabju nūjiņām, kurām ar krabjiem īstenībā nekāda lielā sakara nemaz nav.
Krabju nūjiņas ir iecienīts produkts, kuru iespējams nopirkt katrā lielveikalā un pagatavot daudzos un dažādos veidos gan aukstajos salātos, gan arī siltajos ēdienos (tas gan īsti nav mans, bet kas zina – varbūt kādreiz izdodas ko interesnatu siltu pagatavot un iepatīkas).
Kā jau daudzas ātri pagatavojamās lietas, krabju nūjiņas reizēm tiek uzskatītas par ātrajām uzkodām – tātad neveselīgu pārtiku. Es gan uzskatu, ka jebkas var būt neveselīgs, ja to ēd pārāk lielos daudzumos – visu ar mēru un nekas slikts nenotiks.

Krabju nūjiņu pamatā ir sakapāta un apstrādāta baltās zivs fileja, ko pārstrādes procesā pārveido par vienmērīgu pastu. Pastai pievieno olas baltumu, eļļu, garšvielas un galu beigās iznāk surimi. Surimi ražotāji saka ka tie ir bagāti ar proteīniem, satur maz kaloriju, ir veselīgi un mūsdienīgi. Jebkurā gadījumā tie ir garšīgi un ēdami bez papildus sagatavošanas.
Tātad kāpēc tomēr krabju nūjiņas? Viss ir nežēlīgi vienkārši – izstrādājumam tiek pievienots dabīgais vai mākslīgais krabju ekstrakts un to iekrāso ar sārtu krāsvielu, lai un krāsa atgādinātu krabjus.