Launaga dārzeņu salāti

Mēdz gadīties, ka pusdienas paēstas agrāk, bet līdz vakariņām vēl kāds brīdis jāgaida. Ko drīt? Viegls launags var izglābt situāciju, piemēram, dārzeņu salāti.


Sastāvdaļas

  • Puse sarkanās paprikas, apmēram 75 grami
  • Gurķis, apmēram 100 grami
  • Puravi, apmēram 100 grami
  • Divas ēdamkarotes 12-18% krējuma, apmēram 50 grami
  • Nepilna ēdamkarote provansas majonēzes, apmēram 20 grami
  • Šķipsniņa sāls

Ja patīk skaitīt, tas viss kopa kādas 315 kalorijas (Kcal).

Sagatavošana


Sagriež puravu gareniski četrās daļās un pēc tam šķēlītēs. Tā pat dara ar gurķi, pēc tam sagriež iztīrītu papriku kubiciņos.
Kad viss salikts salātu traukā, pieliek klāt krējumu, majonēsi un sāli pēc garšas un samaisa.
Klāt var piekost rupjmaizes šķēli, sviests uz maizes pat neprasās, jo salāti ir pietiekoši sulīgi.

Puravi

Puravi ir viens no maniem iecienītākajiem produktiem, tāpēc mazliet par tiem.
Puravus var nopirkt visa gada garumā. To mēdz saukt par garšaugu un lietot kā piedevu ēdienam, lai gan es to (domāju, ka arī daudzi citi) lietoju kā pamatu dažāda veida salātiem un arī citādos veidos, piemeram, cepu pannā.

Salātiem pārsvarā tiek izmantota purava baltā un gaiši zaļā lapu daļa, lai gan tumšākā daļa satur vairāk garšas. Šī iemesla dēļ to parasti cep vai arī lieto puravu biezeņzupas gatavošanai.
Bioloģiski puravi ir līdzīgi sīpoliem, to attīstībai ir divu gadu cikls. Pirmajā gadā puraviem veidojas sīpols un lapas, bet otrajā gadā tie zied un veidojas sēklas. Puravu lapas ir bagātas ar C vitamīnu, to sīpoli satur karotīnu un specifisko smaržu nodrošina ēteriskās eļļas. Kaut kur lasīju, ka puravus uzglabājot C vitamīna saturs tajos pieaug.
Puraviem ir viena negatīva iezīme – starp to lapām gandrīz vienmēr sakrājas mazi smilšu graudiņi no augsnes, tāpēc pirms lietošanas to vajadzētu atbrīvot no smiltīm. Pamatā ir divi veidi kā to izdarīt un tas atkarīgs no tā, kā paredzēts puravus izmantot.
Ja vārīsiet zuppu, tikt vaļā no smilšu graudiem ir salīdzinoši vienkārši; vispirms pamatīgi noskalojiet visu puravu tekošā ūdeni, tad sagrieziet to gareniski un abas daļas noskalojiet tekošā ūdenī. Pēc tam sagrieziet puravu šķēlītēs un iemērciet ūdenī (gatavojot salātus es izvairos to darīt lai tajos nebūtu ūdens).
Ja gatavošanai nepieciešami veseli puravi, to tīrīšana ir mazliet ķēpīgāka. Ar nazi uz pusēm sagriež to daļu, kur sākas lapas un sagrizto daļu zem krāna ūdens kārtīgi izskalo. Pēc tam nogriež augšējo zaļo lapu daļu un saknes; tas būtībā arī viss.