Krāsotās klintis un akmeņi

Krāsotās klintis un akmeņi netālu no Tafrautes


Viena no interesantākajām vietām netālu no Marokas pilsētas Tafrautes ir Krāsotās klintis (Painted rocks). Tās ir klintis, akmeņi un kalnu ieži lielā kalnu ielejā, kas nokrāsotas dažādās kontrastējošās krāsās, pie kam tās atrodas pa grupām vairākās vietās un izskatās interesanti gan no attāluma, gan tuvumā.
Sākotnēji Krāsotās klintis šajā vietā 1984. gadā izveidoja beļģu mākslinieks Žans Veramē, kurš apgleznoja (krāsoja) akmeņus arī citās valstīs, piemēram, Francijā, Ēģiptē un Čadā.

Pirms šīs vietas apmeklēšanas mēs internetā lasījām vairākas negatīvas atsauksmes. Kritikas iemesls bija fakts, ka erozijas dēļ uz akmeņiem nebija daudz krāsas vairs palicis kopš mākslinieks šo ainarvu izveidoja. Dzīvnieki, īpaši kazas, kāpjot uz akmeņiem, kopainu bija padarījuši vēl bēdīgāku. Tomēr mums paveicās, jo kad mēs 2020. gadā apmeklējām Krāsotās klintis, visi akmeņi un ieži bija diezgan svaigi krāsoti un izskatījās kā sākotnēji iecerēti.

Nokļūšana pie klintīm


Ir trīs džādas iespējas, kā apmeklēt Krāsotās klintis. Atkarībā no jūsu vēlmēm un iespējam, varat doties pārgājienā pa kalniem, ar divriteni vai ar auto. Zemāk aprakstītie varianti tiek doti, pieņemot, ka ceļojumu sāksit no Tafrautes centra, netālu no pilsētas tirgus.

Ar auto


Map data: Google ©2021
Nokļūšana pie klintīm ar auto, protams, prasa mazāk piepūles. No pilsētas centra sekojiet ceļam R104 virzienā uz Tafrautes ieleju (Tafraout Valley) un, kad redzat Adajas (Aday) mošeju ceļa labajā pusē, pēc apmēram 2,5 kilometriem, pagriezieties pa kreisi.
Šeit un zemāk ir ekrānuzņēmumi no Google kartēm, lai sniegtu priekšstatu, kā iespējams nokļūt vajadzīgajā vietā.
Pēc pagrieziena sekojiet galvenajam ceļam un pēc aptuveni 7 kilometriem kreisajā pusē jau iztālēm redzēsiet Krāsotās klintis. Kad redzat pagriezienu pa kreisi, dodieties turp un turpiniet ceļu uz savu galamērķi, līdz nokļūsiet līmd pirmajai krāsoto klinšu grupai.
Automašīnas novietošanai ir daudz vietas, un jūs varat klejot apkārt, cik vēlaties, kā arī varat iet uz priekšu pa mazākām takām vai ar auto piebraukt tuvāk citām krāsaino klinšu grupām.

Ar divriteni


Map data: Google ©2021
Ja Tafrautē uzturaties ilgāk par dienu, pilsētā ir daudz iespēju iznomāt velosipēdu.
Kā redzat no otrā ekrānuzņēmuma, varat braukt ar velosipēdu uz dienvidiem un, sasniedzot Agrdu Odadu, pagriezties pa labi, tad brauciet ar velosipēdu cauri pilsētai un turpiniet ceļu, līdz nonākat ielejā, kur atrodas akmeņi.
Ir diezgan daudz vietu ar krāsainajiem akmeņiem un tās atrodas pietiekami tālu viena no otras, tāpēc braukšana ar divriteni varētu pat būt pat labākais veids, kā pārvietoties, ja vēlaties apskatīt tuvāk visas akmeņu grupas.

Ar kājām – pārgājiens pa kalniem


Map data: Google ©2021
Lai gan mēs apmeklējām Krāsotās klintis arī ar auto, pārgājieni bija mūsu iecienītākais veids; mēs pat divreiz gājām ar kājām uz šo ieleju.
Kā redzat no ekrānuzņēmuma, ir divas iespējas – vai nu iet uz Agrd Odad pusi, kā aprakstīts iepriekš (šajā bildē pelēkā maršruta daļa), un, pēc klinšu apmeklējuma, atgriezieties Tafrautē, dodoties pāri kalniem (ziliem punktiem iekrāsotā maršruta daļa), vai arī pārgājienu sākt Tafrautes dienvidu daļā un atgriezieties vai nu ar zilajiem punktiem vai pelēko līniju iekrāsoto maršrutu.
Mēs izstaigājām abos veidos, un jāsaka, ka labākais veids bija sākumā iet pa pelēko posmu un atgriezties pilsētāpa zili punktēto. Maršruts ar zilajiem punktiem ir grūtāks, jo jāiet pāri kalnu grēdai un virzienā uz dienvidiem jāiet pa stāvu taku augšup.

Arī ar velosipēdu iespējams atgriezties pilsētā pāri kalnu pērejai. lai gam var nākties no tā ivairākas reizes nokāpt un stumt to blakus. Jebkurā gadījumā, šis posms nav piemērots ielas velosipēdiem.