Safari uz Sahāras tuksnesi

Marokas safari


Pāris dienas pēc ierašanās Marakešā mēs devāmies autentiskajā safari ceļojumā uz Sahāras tuksnesi, lai apskatītu Marokas augstākās un iespaidīgākās smilšu kāpas un izmēģinātu ceļojumu ar kamieļiem pa tuksnesi.
Ekskursiju mēs jau iepriekš rezervējām vietējā marokāņu tūrisma aģentūrā. Marokas safari tūres ilgums bija trīs dienas, un tajā bija iekļautas divas nakšņošanas un ēdienreizes par kopējo cenu EUR 120 vienai personai (mēs iepriekš samaksājām depozītu EUR 70 no katra dalībnieka).
Šī Marokas tūre bija ļoti izdevīga par piedāvāto cenu, un mēs bijām sajūsmā par šo ceļojumu. Braucām Toyota Landcruiser džipā, kopā seši cilvēki – pietiekoši ērti. Viesnīcā dzīvojām atsevišķos numuriņos.

Pirmā diena – pāri Agstajiem Atlasa kalniem


Astoņos rītā mēs netālu no viesnīcas satikāmies ar savu šofri, kas arī bija gids un iekāpām džipā, kur citi cilvēki jau gaidīja mūsu pievienošanos ceļojumam.
Mūsu pirmās dienas mērķis bija Dadesas aiza, mazs ciemats nekurienes vidū. Mēs ceļojām pāri iespaidīgajai Tizi n’Tichka pārejai (2260 m), pa ceļam vērojām berberu ciematus, piestājām paēst pusdienas un apskatīt Ait Benhaddou ciematu. kas ir iekļauts pasaules kultūras mantojuma sarakstā un slavens ar to, ka ir ticis izmantots vairāk nekā divdesmit plaši skatītu, arī Holivudas, filmu uzņemšanai. Es pat nezinu, cik daudz laika mēs tur pavadījām, tomēr ar to pietika, lai paēstu pusdienas, pastaigātu apkārt, baudot satriecošu ainavu un apmeklējot slaveno ciematu, kur, protams, ir arī suvenīru veikaliņi. Nopirkām tur galvassegas, kas pēc tam tuksnesī ōti noderēja slēpjoties no saules svelmes.

Pirms ierašanās viesnīcā mēs devāmies cauri Ouarzazate, turpinājām ceļu uz Rožu ieleju, Dades ieleju, Skoura oāzi, tūkstoš Kasbahas ieleju un sasniedzām Dades aizu. Viesnīca bija ļoti klusa, saimnieki nodrošināja labu ēdienu, un mēs varējām atpūsties, pirms turpinājām ceļojumu uz Sahēras tuksnesi nākamajā dienā.

Otrā diena – ceļojums ar kamieļiem un vakariņas ar nomadiem


Pēc brokastīm viesnīcā turpinājām ceļu un apstājāmies Todras aizā, kas ir viens no iespaidīgākajiem akmeņainajiem dabas veidojumiem, ko esmu redzējis – klintis ļoti šaurā ielejā paceļas līdz 300 metru augstunan. Pēc pusdienām turpinājām ceļu uz galamērķi – lielajām Erga Čebbi smilšu kāpām. Pilsēta pie tuksneša atrodas Marokas austrumos, tikai kādus 20 kilometrus no Alžīrijas robežas.
Pēc ierašanās mums bija neliela pauze, atstājām bagāžu viesnīcā. Pirms saulrieta mēs saņēmām kamieļus, lai turpinātu ceļu uz nomatu apmetni kamieļa mugurā. Tur mums tika organizētas vakariņas, ugunskurs, priekšnesumi ar bungu spēlēšanu un nakšņošana.

Brauciens ar kamieļiem ilga apmēram divas stundas ar pārtraukumu pusceļā. Tas bija aizraujoši, lai gan ilgā sēdēšana kamieļa mugurā nebija vienkāršākais pārbaudījums.
Vakara ballīte tuksnesī bija pārsteidzoša; mēs varējām spēlēt bungas, lai gan tas cik tas sākumā likās vienkārši nemaz tā nebija. Patiesībā vajadzīga pamatīga trennēšanās, lai varētu kļūt par īstu bubdzinieku. Nomadu vakariņas bija izcilas.

Trešā diena – atpakaļ no Merzouga uz Marakešu


Agri no rīta līdz ar saules lēktu mēs atgriezāmies pie kamieļiem un devāmies atpakaļ uz viesnīcu. Pēc brokastīm un neilgas atpūtas viesnīcā sākām ceļu atpakaļ uz Marakešu, pa ceļam apstājoties paēst pusdienas Ouarzazate.
Liekas, ka tā bija vienīgā reize Marokas tūres laikā, kad mēs maksājām par ēdienu paši, viss pārējais bija iekļauts cenā. Turpinājām braukt atpakaļ pāri Augstajiem Atlasa kalniem, un vakarā ieradāmies Marakešā.
Mājupceļā mēs lūdzām šoferim apstāties vietējā kooperatīvā veikalā, lai nopirktu argana eļļu un citus vietējos produktus, lai tos aizvestu mājās kā suvenīrus. Mūsu lūgums tika laipni pieņemts. Jāpiezīmē, ka safari organizatoru solījums izvairīties no suvenīru veikaliem un dažādiem tirgotājiem tika izpildīts – visa ceļojuma laikā mums nebija jāsaskaras ar uzbāzīgiem pārdevējiem.