Kulinārijas kursi Marakešā

Apmeklējot citas valstis, mēs cenšamies pēc iespējas vairāk iepazīties ar vietējo dzīvi un arī katras valsts virtuvi.

Viens no veidiem, kā to izdarīt, ir vietējo restorānu apmeklējums, lai gan ir vēl aizraujošāk, ja tiek dota iespēja pašiem pagatavot ēdienu. Šoreiz mūs interesēja marokāņu virtuve.
Izrādījās, ka Marokā interesentiem ir iespējams atrast kulinārijas kursu nodarbības. Tas vienlaicīgi ir gan piedzīvojums, gan izklaide, gan jaunu noderīgu prasmju iegūšana ēdienu pagatavošanā.

Marokāņu virtuve

Pirms brauciena uz Maroku mēs rezervējām ēdienu gatavošanas kursus netālu no Marakešas – FAIM D’EPICES.

Cena bija apmēram EUR 50 vienai personai un tajā ietilpa vietējais transports no Marakešas viesnīcas līdz nodarbību vietai, pašas ēdienu gatavošanas nodarbības, savu iemaņu parādīšana praksē (nepieciešamie produkti arī bija pieejami uz vietas un iekļauti cenā) un papildus dzērienu un garšvielu darbnīca.
Mēs iemācījāmies pagatavot pilnu maltīti, kas iekļauj maizi, salātus, tadžīni (marokāņu tradicionālais pamatēdiens) un īpašos Marokas pīrādziņus. Galvenais ēdiens tajā dienā, kad mēs tur bijām, bija jēra gaļas tadžīne ar žāvētām plūmēm.

Kulinārijas kursi


Jāņem vērā, ka kursu organizatori nepieņem kredītkartes, tāpēc skaidra nauda jāņem līdzi. Pirms tam mēs arī bijām iemaksājuši depozītu, lai rezervētu vietu (puse no cenas).
Faim d’Epices darbojas jau labu laiku, virtuve ir liela un labi aprīkota. Mēs saņēmām arī ļoti noderīgus padomus par dažādām tēmām, piemēram, kā uzzināt, vai argana eļļa ir tīra vai kā pārliecināties, vai safrāns ir īsts (šīs garšvielas ir dārgas, un cilvēki var mēģināt pārdot viltojumus).
Argana eļļa ir eļļa, ko ražo no argāna koka riekstu kodoliem, un safrāns ir garšviela, kas iegūta no Krokusa ziediem. Safrāns jau kopš senatnes ir pasaulē dārgākā garšviela pēc svara. Gan argāna eļļa, gan safrāns ir raksturīgi Marokai.

Katra mājsaimniecība Marokā arī gatavo savus dažādus garšvielu maisījumus, ko izmantot ikdienas ēdiena gatavošanai. Tie var ietvert ķimeņes, safrānu, sumaku, fenheli, sinepes un daudzas citas sastāvdaļas.
Nodarbības vadīja īpašnieks francūzis un pēc tam arī bija iespēja veikaliņā nopirkt dažādus garšvielu maisījumus un eļļu.
Lai gan tas tieši neattiecas uz šo ceļojumu, varbūt jums ir interese vietnē YouTube noskatīties manu videoklipu par Marokas pilsētu Tafraout, kas veidots no cita mūsu Marokas apmeklējuma laikā uzņemtajām fotogrāfijām (atvērsies jaunā logā).