Islande

Viens no mūsu iecienītākajiem galamērķiem – Islande


Līdz šim Islandē esam bijuši vairākas reizes, bet tikai ziemas laikā. Un mums tas viss patīk – sniegs, ledāji, vējš, putenis, lavas lauki, geizeri, saulainās dienas un ziemeļblāzma, kuru mums ir paveicies redzēt.
Islande kopā ar Norvēģiju, Zviedriju, Somiju, Fēru salām un Dāniju pieder Eiropas Ziemeļvalstu reģionam.
Islande ir vulkāniska sala un atrodas uz robežas starp Eirāzijas un Ziemeļamerikas tektoniskajām plāksnēm; tas padara Islandi par seismiski karsto punktu ar daudziem aktīviem vulkāniem.

Islandes kopējā platība ir 102 775 kvadrātkilometri, ierindojot to 106. vietā pasaules valstu sarakstā pēc teritorijas lieluma. Islandes iedzīvotāju skaits ir aptuveni 346 tūkstoši cilvēku, un šajā rādītājā Islande ieņem 176. vietu pasaulē ar ļoti mazu iedzīvotāju blīvumu – tikai 3,5 cilvēki uz vienu kvadrātkilometru.

Kā pārvieties pa Islandi

Ja ceļojat uz Islandi, jūs varat ievērot, ka daudzi tūrisma objekti atrodas gandrīz kā autobusu pieturas jūsu izvēlētā maršruta ceļa malā. Protams, lai nokļūtu tur, var būt nepieciešamas ilgi braukt, un dažreiz satiksme uz dažām dienām var tikt pārtraukta sniega vētru vai stipra vēja dēļ.

Dažreiz atrakcijas, kuras esat rezervējis, atrodas tālāk prom no ceļa, piemēram, apmeklējot ledus alas, organizatori, visticamāk, jūs paņems kaut kur stāvvietā netālu no galvenā ceļa.
Vēl viens padoms – jūs parasti maksājat depozītu par noteiktu aktivitāšu rezervēšanu, piemēram, ja vēlaties izbraukt ar su’nu kamanām. Var gadīties, ka šīs atrakcijas tiek atceltas laika apstākļu dēļ.
Visticamāk, šī konkrētā ceļojuma laikā jūs vairs nebēs iespēja to izdarīt, lai gan neuztraucieties – organizatori atmaksās iemaksātpo depozītu samērā ātri. Tātad, Islandē vienmēr ir jābūt plānam B ar domu aizstāt šāda veida neparedzētus notikumus ar kādu citu lietu, vietu vai apskates objektu; plānojot ceļojumu uz Islandi, jūs nekad nevarat paļauties uz Islandes mainīgajiem laika apstākļiem.

Zelta aplis

Daudzi cilvēki ir dzirdējuši par Zilo lagūnu (Blue Lagoon), kas ir slavena atpūtas vieta ar karstajiem avotiem netālu no Reikjavīkas. [Picture - Map data: Google ©2021]

Ja jūs apmeklējat Islandi tikai dažas dienas, visticamāk, Zilā lagūna būtu viens no jūsu galamērķiem. Tā atrodas apmēram 50 kilometru attālumā no Reikjavīkas un 20 kilometru attālumā no Keflavikas Starptautiskās lidostas (paturiet to prātā, plānojot ceļojumu).
Jūs varētu arī izbraukt maršrutu, kas pazīstams kā Zelta aplis vai loks. Tas ir tūristu maršruts, kuru vērts izmantot, lai iepazītos ar ļoti mazu, bet daudzveidīgu salas daļu. Maršruta garums ir aptuveni 300 kilometri un tas sākas no Reikjavīkas un ved uz Islandes centru, pirms atgriešanās atpakaļ Reikjavīkā.
Šo maršrutu var rezervēt kā ekskursiju gida pavadībā vai arī jūs varat braukt ar savu īrēto automašīnu. Ja jūs īrējat automašīnu, Zelta loks var būt pat ideāls ceļojums uz dienu. Jūs apmeklētu trīs galvenās apskates vietas – geizeru (Geysir) ģeotermālo apgabalu, Gullfosa ūdenskritumu un Thingvellir nacionālo parku.

Ārējais aplis pa Islandi

Tā es pats to saucu, iespējams, tam ir cits arī nosaukums, tomēr ideja ir tāda, ka, braucot pa autoceļu Nr. 1 no Reikjavīkas, jūs atgriezīsities Reikjavīkā, apbraucot apkārt visai Islandei.
Tas būtu piemērots, ja esat ieradies Islandē ilgāk nekā tikai uz pāris dienām. Ja vēlaties izjust asākas sajūtas, noīrējiet automašīnu un esat gatavs nobraukt gandrīz 1350 kilometrus garo maršrutu.
Šeit jūs varat arī redzēt ekrānuzņēmumu no Google kartēm, lai iegūtu priekšstatu par to, ko es ar šo domāju. Šajā maršrutā ir daudz apskates vietu; tikai daži piemēri: Hvalfjörður tunelis (daļa no 1. maršruta), kas iet zem ūdens, Akureyri – jauka maza pilsētiņa ar publiskajiem termālajiem baseiniem, Hverir dubļu vannas – fantastiska dabas parādība pašā autoceļa Nr. 1 malā un citi interesanti objekti nemaz jau nerunājot par nemitīgi redzamajiem dabasskatiem visapkārt.