Lietuva

Šis bija viens no mūsu braucieniem kopā ar darbabiedriem. Pirms izbraukšanas aptuveni mēnesi mēs veltījām brauciena sagatavošanai, meklējot interesantas vietas, labas cenas un izstrādājot apmeklējumu grafiku. Divu dienu laikā draudzīgu kolēģu pavadībā mēs plānojām apmeklēt vairākas vietas Lietuvā un kopīgi pavadīt laiku Lietuvas austrumu daļā. Aptuveni mēnesi mēs pavadījām šī ceļojuma sagatavošanai.

Lietuvas ikona Krustu kalns


Un beidzot izbraukšana – jūnija sākumā plkst. 7:00 mēs visi satiekamies, lai sāktu ceļojumu. Tikai nedaudz rīta kafijas pirms izbraukšanas un īsa gaidīšana uz kolēģiem, kuri mazliet kavējas. Mūsu pirmais galamērķis – viena no slavenākajām un aizraujošākajām vietām Lietuvā Krusta kalns (Kriziu kalnas) netālu no Šauļu pilsētas.
Faktiski Krustu kalns ir mazs paugurs, kas pārklāts ar vairāk nekā simts tūkstošiem dažādu reliģisku lietu – krustiņiem, figūriņām un attēliem. Tomēr lietuviešiem tā ir ļoti nozīmīga pat ikoniska vieta.
Šajā vietā, ap mūsu ēras 13. gadsimtu, atradās vietējo cilšu koka pils.

Pili iznīcināja krustneši. Pirmo reizi krusti arhīvos tiek minēti ap 1850. gadu, tomēr citi avoti vēsta, ka pirmie krusti šeit tika novietoti 1831. gadā pēc neveiksmīgiem nemieriem pret Krievijas cara noteikumiem. Padomju laikā bija vairāki neveiksmīgi varas iestāžu mēģinājumi iznīcināt šo vietu, jo tā bija pretrunā ar komunistu ideoloģiju.
Vissvarīgākais notikums Krusta kalnā bija pāvesta vizīte 1993. gadā. Viņš minēja, ka šī vieta ir ļoti īpaša visas Eiropas kristiešiem, jo tā stāsta par visām ciešanām un sāpēm, kas novērotas pagājušajā gadsimtā Austrumeiropā.

Burbišķu muiža un parks


Nākamais mūsu galamērķis bija Burbišķu muiža (Burbiškio Dvaro). Burbišķu muiža ir viena no skaistākajām muižām Lietuvā. To sauc arī par Lietuvas Holandi, jo pavasarī tur zied tulpes, parkā ir skulptūras un daudzi dīķi ar 15 salām un 12 tiltiņiem. Parka kopējā platība ir aptuveni 28 hektāri.
Mums paveicās, ka mūsu gids bija muižas direktors. Viņš mums daudz pastāstīja par vēsturi, bijušajiem īpašniekiem un atjaunotajām ēkām. Pūces māja bija viena no pavisam nesen pabeigtajām ēkām. Viss pasākums bija tik aizraujošs, ka tikai spēcīgs lietus spēja apturēt mūsu vēlmi pavadīt tur vēl vairāk laika, un mēs devāmies uz autobusu, lai turpinātu savu ceļojumu.

Stikla darbnīca Paņevežā

Nākamā pietura – Glasremis stikla darbnīca Lietuvas pilsētā Paņevežā. Šo stikla studiju 2000. gadā dibināja slavens lietuviešu mākslinieks Remigijus Kriukas. Darbnīcā ražo dažādu izmēru un formu dekoratīvus stikla priekšmetus, kā arī biznesa dāvanas, balvas un izstrādājumus dažādiem īpašiem gadījumiem un pasākumiem.

Visu izstrādājumu dizainu ir veidojis minētais mākslinieks un viņa sieva Indre Stulgaite-Kriukiene. Stikla priekšmetus izgatavo augsti kvalificēti un pieredzējuši meistari, ražošanā tiek izmantoti tikai aukstākās kvalitātes materiāli. Mēs esam redzējuši līdzīgas stikla rūpnīcas Čehijā, tomēr Lietuvā tās ir īpaši orientētas uz dizaina elementu ražošanu, savukārt čehi ražo praktiskākas lietas.
Gids mums pastāstīja par ražošanas procesu un parādīja izstāžu zāli, taču stiprā lietus dēļ, las plosījās ārpusē, mēs izmantojām iespēju vairāk laika pavadīt stikla darbnīcā un pat apmeklēt ražošanas telpas. Mēs redzējām mākslas darbu tapšanas procesu. Apmeklējuma beigās nopirkām dažus suvenīrus ko aizvest mājās.

Lietuviešu pusdienas un naktsmītnes

Pēc stikla rūpnīcas apmeklējuma sākām ceļu uz kempingu, pa ceļam piestājot restorānā Karčema Ružava, kas atrodas netālu no galvenā ceļa E67.
Restorāna īpašnieks mūs jau gaidīja, un mums bija milzīgas un garšīgas pusdienas, kam sekoja autentiska lietuviešu dzimšanas dienas torte (vienai no mūsu kolēģēm bija dzimšanas diena). Pārtika bija lieliska, pie kam Lietuvā nemaz nav tik viegli atrast vietu ceļa tuvumā, lai varētu pusdienot uzreiz 15 cilvēki.

Bija jau tuvu vakaram, kad ieradāmies kempingā Ābolu sala (Obuoliu sala). Šo vietu lietus nebija kāris, un mēs tur pavadījām fantastisku vakaru un nakti. Mums bija nepieciešamo grila aprīkojums un liels zemes pleķis vakariņām.
Šis kempings (4 zvaigznes) ir ļoti labs, salīdzinot ar vidējo piedāvājumu Baltijas valstīs, ņemot vērā cenas un kvalitātes attiecību. Tur ir vietas teltīm, treileriem un bungalo mājiņas. Tā kā kempings atrodas uz salas, ir iespēja peldēties ezerā.

Citas ievērojamas vietas Lietuvā

Šeit aprakstītais ir tikai neliela daļa no Lietuvas. Šī ceļojuma laikā mēs apmeklējām maizes ceptuvi un vērojām, kā viņi gatavo slaveno lietuviešu desertu šakoti.
Citas aizraujošas apskates vietas – Lietuvas galvaspilsēta Viļņa, pilsētas Kauņa, Palanga, kā arī Kuršu kāpa. Noteikti apmeklēšanas vērta ir Traķu (Trakai) viduslaiku pils, kas atrodas uz salas ezerā netālu no Lietuvas galvaspilsētas Viļņas. Ja apmeklējat Traķu pili, es ieteiktu izmantot gidu, lai uzzinātu daudz interesantu faktu par visu Lietuvas vēsturi.
Vēl tikai gribēju piebilst, ka šīs divas dienas Lietuvā bija negaidīti interesantas.