Marakeša

Viesmīlīgā Marakeša


Marokas galvaspilsēta ir Rabāta, kas atrodas 324 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Marakešas. Lai sasniegtu Marakešu ar automašīnu no Rabatas, būtu nepieciešamas trīs ar pusi stundas. Marakeša Marokā ir ceturtā lielākā pilsēta.

Tā vietā, lai brauktu no Marokas galvaspilsētas ar automašīnu, jūnijā nolaidāmies Marakešas Menaras lidostā. Tas bija tiešais EasyJet lidojums no Glāzgovas; lidojuma turp un atpakaļ izmaksas vienai personai bija aptuveni £ 145. No lidostas uz pilsētas centru bijām iepriekš pasūtījuši taksometru, kura cena bija aptuveni £ 15.


Šī brauciena laikā Marokā pavadījām apmēram nedēļu. Marakešu 2015. gadā TripAdvisor nosauca par ceļojuma galamērķi nummur 1 pasaulē (2015. gada Travellers ‘Choice balva par populārāko galamērķi), atstājot tādus populārus galamērķus kā Čehijas galvaspilsētu Prāga 5. pozīcijā, Londonu kā sesto un Romu kā Nr.7 – iespaidīgs, vai ne? Marakeša bija vieta, kur pavadījām lielāko šī ceļojuma daļu.

Marokā ir ierasts, ka uzturēšanās laikā jūs drīzāk atradīsit privātu viesu namu “riad”, nevis viesnīcu. Divus no viņiem nolēmām izmēģināt Marakešā; pirmais bija vienkāršs un tādējādi lētāks, bet otrajā riadā bija lielas istabas un iespaidīgi dekorēts privātais baseins.


Abi atradās Medinā (vecpilsētā) netālu no Bab Doukkala mošejas. Viena no visnoderīgākajām lietām, ko mēs darījām vizītes sagatavošanas laikā, bija lūgums Riad pārstāvim mūs satikt pēc ierašanās mošejas tuvumā. Jūs varat jautāt, kāpēc? Jo pat detalizēta Google Maps izpēte dažreiz nepalīdzētu atrast naktsmītnes tieši pēc pirmās ierašanās Marakešā. Vecpilsēta ir kā zirnekļtīkls, un pat taksometru vadītāji, iespējams, nevarēs atrast meklēto adresi.

Pārvietošanās Marakešā

Marakešas apkārtne ir apdzīvota kopš neolīta laikiem; tajā laikā tās bija berberu ciltis. Marrākeša tika dibināta 1062. gadā.


Pagājušā gadsimta 60. un 70. gados tādi slaveni cilvēki un grupas kā Īvs Senlorāns, The Beatles, The Rolling Stones un Jean-Paul Getty pavadīja ievērojamu laiku pilsētā, piesaistot pilsētai daudz vairāk tūristu. Marrākešas Medina ir iekļauta UNESCO pasaules mantojuma sarakstā (oho – atkal mēs vismaz dažas dienas dzīvojām pasaules mantojuma vietā!

Ir divas galvenās iespējas ceļot pa Marakešu Marokā – vai nu ar kājām, vai ar taksometru. Pastaigas ir gandrīz vienīgais veids, kā pārvietoties pa Medinu, lai gan lielākas distances veikšana var būt arī jauks laika pavadīšanas veids Marakešā. Ja esat aizgājis pārāk tālu, jūs vienmēr varat nokļūt taksometrā, lai atgrieztos mājās – atpakaļceļošanai nevajadzēs tērēt bagātību.

Piemēram, mēs apmeklējām Jardin Majorelle (Marrākešā esošā Jardin Majorelle ir viena no visvairāk apmeklētajām vietām Marokā, kas ir atvērta katru dienu vismaz no pulksten 9:00 līdz 17:00), ejot abos virzienos no un atpakaļ uz Medinu – kopā apmēram 4 kilometrus.