Pa Poliju

This content is also available in English

Ceļojums pa Poliju – Veličkas sālsraktuves


Šī ir viena no mūsu ceļojumu pa Poliju epizodēm – mēs esam daudzkārt apmeklējuši šo valsti. Bijām ieradušies Poilijā, lai redzētu kā noris Lieldienu svinības. Sestdien pēc nakts, kas tika pavadīta Krakovā, mēs apmeklējām Veličkas sālsraktuves, kas ir vienas no vecākajām pasaulē darbojošajām sāls raktuvēm – tās darbojas jau kopš viduslaikiem.
Sālsraktuves kopš 1978. gada ir arī UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā. Šī vieta atspoguļo sāls ieguves tehnoloģiju progresu, darba organizācijas un vadības attīstību gadsimtu garumā. Vairāk nekā 700 gadu laikā Veličkā tika izstrādāti 7,5 miljoni kubikmetru sāli saturoši ieži.
Objekts apmeklētājiem parasti ir atvērts no pulksten 9:00 līdz 17:00, pieaugušo biļete vienai personai maksā aptuveni 22 eiro. Apmeklētājiem pirms došanās uz turieni der zināt, ka maršruts ietver aptuveni 800 pakāpienus, raktuvēs zem zemes temperatūra ir aptuveni 17–18 ° C.
Vienā no apstāšanās vietām pazemē ir iespējams pat iegādāties aukstus un karstus dzērienus un uzkodas. Pilsēta Wieliczka atrodas Krakovas metropoles zonā, un uz turieni ir salīdzinoši viegli nokļūt. Netālu no ieejas raktuvēs ir pieejamas lētas autostāvvietas.

Krakovas apkārtne


Pirms atgriešanās mājās, mēs turpinājām ceļot pa Poliju un klejojām pa Krakovas apkārtni citā virzienā. Tā mēs Pūpolsvētdienā atradām nelielu pilsētu, kas dekorēta ar “palmām”, kas izgatavotas no incīšu vītolu zariem. Pūpolu svētdiena ir Kristus ienākšanas Jeruzalemē pieminēšana, un Polijas iedzīvotāji katru gadu ievēro šīs tradīcijas. Daži no šiem veidojumiem bija patiešām augsti, pat līdz 35 metriem!
Netālu no Krakovas ir arī cits slavens reliģisks objekts, kas kopš 1999. gada iekļauts UNESCO Pasaules kultūras mantojuma sarakstā – klosteris, ainava un svētceļojumu parks Kalwaria Zebrzydowska. Uz brīdi devāmies tur, lai redzētu, kā klosteris izskatās gan no iekšpuses, gan no ārpuses. Ja atrodaties kaut kur netālu, arī šo vietu ir vērts apmeklēt.

Jasna Gora klosteris


Mājupceļā mēs bijām rezervējuši viesnīcu Polijas pilsētā Čestohovā . Tas bija labs iemesls apmeklēt slaveno Jasna Gora klosteri . Miljoniem svētceļnieku katru gadu apmeklē klosteri, lai redzētu Melnās Madonnas ikonu. Šī ir vienīgā pieejamā Melnās Madonnas ikona Polijā; Francijā ir apmēram 21 Melnās Madonnas ikonas, lai gan šī, kas atrodas Čenstohovā, ir labi pazīstama arī ārzemēs.
Klosteris pats par sevi izskatās fantastiski Jasna Gora kalna galā, it īpaši vakara stundās pirms saulrieta. Netālu no klostera ieejas ir iespējams novietot automašīnu.
Ja dodaties garām Čestohovai, klostera apmeklēšana var būt laba ideja. Viss komplekss ir organizēts patiešām apmeklētājiem draudzīgā veidā. Jūs varat pavadīt tur dažas stundas, atpūšoties un, pat ja esat ateists, baudot cilvēku radīto, lai slavētu Dievu.

Citas interesantas vietas Polijā

Pēc savas pieredzes es ieteiktu apmeklēt arī citas interesantas vietas Polijā, piemēram, Polijas galvaspilsētu Varšavu, Poznaņas vecpilsētu, viduslaiku pili Malborkā, kas kopš 1997. gada ir UNESCO Pasaules kultūras mantojuma sarakstā. Dienvidu un dienvidrietumu Polija ir pazīstama kā slēpošanas kūrorti. Īpaši jauka ir Zakopanes teritorija, kas atrodas Tatru kalnos.