Lieldienas Polijā

This content is also available in English

Par Poliju


Polija ir liela valsts, viena no lielākajām Eiropas Savienībā. Parasti mēs to šķērsojām kā tranzīta valsti, tomēr Polijā ir daudz vietu, kuras ir vērts apmeklēt un apskatīt. Tā kādu dienu mēs nolēmām, ka jāpskatās, kā tiek svinētas Lieldienas Polijā.
Lieldienu brīvdienas tika izvēlētas tāpēc, ka lielākā daļa poļu, kā ļoti aktīvi katoļi, apmeklē baznīcas un Lieldienas Polijā tiek svinētas saskaņā ar visām tradīcijām, kas izveidojušās laika gaitā un katoļu baznīcas ietekmē. Lai arī tas mums nav raksturīgi, daudzām vietām, kuras mēs apmeklējām šī ceļojuma laikā, bija reliģisks raksturs.

Krakova


Mēs devāmies uz Krakovu, kas ir viena no vecākajām Polijas pilsētām. Tā atrodas Mazpolijas reģionā un ir slavena ar savu arhitektūru, reliģisko un kultūras mantojumu. Kopš 1978. gada Krakovas vecpilsēta ir iekļauta UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā.
Krakova ir otra lielākā Polijas pilsēta ar daudzām skaistām vietām, ko redzēt apmeklētājiem. Piemēram, vecpilsēta (Stare Miasto), Vāveles pils, Sv. Andreja baznīca un Kazimieržas rajons. Krakova daudzus gadsimtus ir bijusi arī Polijas karaļa galvaspilsēta.
Lai gan Krakovā Lieldienas ir ļoti aizņemts laiks, mums izdevās norezervēt dzīvokli pašā vecpilsētas sirdī, tikai kādu divsimt metru attālumā no galvenā tirgus laukuma. Lai rezervētu naktsmītnes, mēs parasti izmantojām booking.com pakalpojumus.

Es to šeit pieminu, jo īsi pirms ierašanās mēs uzzinājām, ka mūsu rezervētais dzīvoklis jau ir aizņemts. Es nekavējoties sazinājos ar booking.com klientu servisu un pēc dažām stundām šis incidents tika atrisināts – mēs saņēmām vēl labāku istabu nekā sākotnēji! Šis bija pirmais šāda veida incidents ar šo kompāniju, un gods kam gods – tas tika atrisināts ātri un konkrēti.

Lieldienas Polijā – svinēšana

Tā kā mūsu galvenais mērķis bija redzēt, kā viņi Polijā svin Lieldienas, sestdienas pēcpusdienā mēs devāmies uz baznīcu. Tur bija ļoti daudz vietējo. Bija interesanti redzēt, ka saskaņā ar tradīcijām cilvēki uz baznīcu nesa mazus groziņus ar olām un citām brokastu sastāvdaļām (viņi to sauc par “svētības grozu”). Baznīcā grozu nolika uz galda un to iesvētīja mācītājs.

Pēc dievkalpojuma cilvēki paņēma grozus un devās mājās, gaidot Lieldienu rītu, lai iztukšotu “svētības groza” saturu; ģimenes brokastis ir svarīga Lieldienu svētku sastāvdaļa Polijā.
Ja godīgi, es nekad iepriekš nebiju neredzējis šāda veida izdarības un mēs arī nolēmām aiznest uz baznīcu savu groziņu. Lai nu kā – ka mūsu brokastu groza olu garša nākošajā rītā bija izcila.
Šajās divās dienās Krakovā mēs pilnībā izbaudījām svētku atmosfēru. Pavadījām daudz laika galvenajā tirgus laukumā, iznomājām zirgu ar ratiem vecpilsētas apskatei, nogaršojām daudz dažādu saldumu, vietējo alu (noteikti, tas bija labāks par vietējos krogos piedāvāto vīnu), apmeklējām Vāveles pili un citas Krakovas vēsturiskā centra vietas. Braucot mājās apskatījā, arī citas vietas Polijā.