Jūras veltes Melnkalnē

Jūras veltes


Atvaļinājuma laikā Melnkalnē mēs pilnībā izmantojām iespēju baudīt svaigas jūras veltes un, protams, arī vietējo vīnu. Īpaši priecājāmies par iespēju nopirkt svaigas jūras veltes krastā pa tiešo no zvejniekiem un savu (ne vairs viņu) lomu sagatavot pašiem mājās.
Manuprāt, kaimiņos esošajā Horvātijā ir vairāk garšīgu austeru, tomēr Kotoras līča mīdiju garša pārspēj daudzus reģionus, kas piedāvā līdzīgu jūras produkciju.
Vietējās noliktavās bija iespējams iegādāties dažāda veida jūras veltes un cena tur patiešām bija super laba. Melnkalnē visas nedēļas garumā tās bija īstas vasaras kulinārijas svinības.
Jūras veltes Melnkalnē ir ierasta lieta vietējiem iedzīvotājiem; cilvēki ir izmantojuši tās savā virtuvē tūkstošiem gadu. Piemēram, mīdijas var kūpināt, vārīt, tvaicēt, grauzdēt, cept uz grila vai cept sviestā vai augu eļļā. Tāpat kā gandrīz visu gliemeņveidīgo gadījumā, mīdijas vispirms jāpārbauda, lai pārliecinātos, ka tās joprojām ir dzīvas tieši pirms to vārīšanas.

Mēs esam ēduši mīdijas daudzās valstīs, un noteikti tās, kuras mums bija Melnkalnē, tāpat kā Skotijas mīdijas, ir bijusi viena no labākajām. Mēs nepiekām zivis šī iemsla dēļ, kuras, es pieņemu, būt ļoti garšīgas arī Melnkalnē. Galvenais iemesls tam bija milzīgs dažādu gliemeņu daudzums – mīdijas, jūras ķemmītes un daudz kas cits.

Ātra un vienkārša ķemmīšgliemeņu pagatavošanas recepte

Jūras ķēmmītēs jeb ķemmīšgliemenēs ir daudz olbaltumvielu, maz kaloriju un tās satur ļoti daudz noderīgu vielu mūsu ķermenim, piemēram, Omega-3, minerālvielas un vitamīnus.

Es domāju, ka apkārt nemaz nav tik daudz pārtikas produktu, kas satur tik daudz noderīga mūsu veselībai, pie kam šīs jūras veltes ir patiešām garšīgas; galvenais ir tās neturēt pārāk ilgi uz uguns.
Tātad, kas jums jādara, ja jums ir paveicies nopirkt dažas lielas svaigas jūras ķemmītes (šī recepte var nebūt piemērota, ja no lielveikala paņemat saldētas ķemmīšgliemenes).
Pirmā lieta – pārnest mājās un mazgāt, ja uz čaumalām ir smiltis vai netīrumi
Atveriet gliemežvākus un atstājiet ķemmīšgliemenes vienā čaumalas pusē (bērniem vēlāk varētu patikt ar čaumalām spēlēties).
Sasmalciniet ķiplokus, uzberiet uz gliemenēm, pievienojiet piparus un sāli.
Uzlieciet pannu (skatiet attēlu augstāk) un cepiet uz pannas ar visām čaulām, līdz tās ir gatavas (tam nevajadzētu būt ilgi – tikai dažas minūtes).
Izbaudiet rezultātu!