Oksforda un Braitona

Anglijas pilsētas (EN version)


Apvienotā Karaliste ir valsts, kuru varat apmeklēt daudzas reizes un katru reizi ieraudzīt un uzzināt kaut ko jaunu. Tas pats attiecas arī uz Londonu. Pieminēšanas vērts ir fakts, ka Londonā vien ir 4 (!) UNESCO pasaules kultūras mantojuma vietas – Londonas pils (Tower of London), Kew Gardens botāniskais dārzs, ēku komplekss, kas sastāv no Vestminsteras pils, Vestminsteras abatijas un Svētās Mārgaretas baznīcas, kā arī Griniča – slavenā observatorija caur kuru iet nulles meridiāns.
Šajā aprakstā ir tikai divas ļoti īsas epizodes no daudziem īsākajiem ceļojumiem ārpus Londonas, lai gan mēs esam apmeklējuši ļoti daudzas Anglijas pilsētas – par to kādu citu reizi.

Oksforda


Oksforda (Oxford) ir viena no skaistākajām pilsētām Lielbritānijā un ar ļoti bagātu kultūras mantojumu. Pilsēta ir plaši pazīstama visā pasaulē ar tās viduslaiku Oksfordas universitāti. Apskatot Oksfordas ēkas var ieraudzīt dažādu periodu angļu arhitektūras piemērus kopš sakšu ierašanās uz salas, taču īpaši iespaidīgas ir tieši Oksfordas universitātes ēkas.
Universitātē ir aptuveni 100 galvenie akadēmiskie departamenti, kuri sagrupēti zem galvenajām četrām akadēmiskajām nodaļām: medicīnas zinātnes, matemātikas, fizikas un dabaszinības, humanitārās un sociālās zinības.
Oksfordas universitātei ir 38 koledžas, kas ir finansiāli neatkarīgas un katrai ir sava pašpārvalde, bet tās visas ir saistītas ar centrālo universitāti sava veida federālā sistēmā.
Labākais veids, kā nokļūt no Londonas uz Oksfordu, ir autobusu kompānijas Oxford Tube piedāvātais maršruts no Londonas centra un brauciens aizņem mazāk kā 2 stundas. Nedaudz dārgāks variants ir brauciens ar vilcienu. Ja domājat braukt ar vilcienu uz Oksfordu, jums jāizbrauc no Londonas

Padingtonas stacijas izmantojot Great Western Railway vai no Marylebone stacijas, ja braucat ar Chiltern Railways kompānijas vilcienu.

Braitona

Braitona (Brighton) ir ļoti populāra piejūras kūrortpilsēta, kas atrodas apmēram 90 kilometrus uz dienvidiem no Londonas. Braitona ir pazīstama kā festivālu pilsēta ar daudziem plašiem pasākumiem vasaras sezonā. Braitonā ir apmēram 8 kilometrus gara akmeņaina pludmale, kas visa pieder pilsētas domei. Katru gadu maijā pilsētā notiek Braitonas festivāls un netradicionālās mākslas (fringe) festivāls, kas ir otrs lielākais mākslas festivāls Lielbritānijā aiz Edinburgas (Skotija).

Anglijas pilsētas ir ļoti labi savienotas ar vilcienu tīklu. Lai nokļūtu Braitonā no Londonas, ir ļoti daudz iespēju izvēlēties vajadzīgo brauciena laiku izmantojot Southern vai Thameslink dzelzceļa kompāniju pakalpojumus. Lai nokļūtu Braitonā no Londonas, ceļā paies apmēram stunda.
Dienvidrietumos no Londonas ir vēl viena, iespējams, vēl populārāka kūrortpilsēta Bormuta (Bournemouth). Labākais (bet ne lētākais) veids nokļūšanai no Londonas uz Braitonu vai Bormutu, kā jau minēju, ir vilciens. Tomēr biļešu cenas, īpaši festivālu laikā un vasaras atpūtas sezonā, var uzkāpt lielos augstumos – tās mainās atkarībā no braukt gribētāju skaita. Piemēram, biļete turp un atpakaļ uz Bormutu (divu stundu braucienam vienā virzienā) var maksāt vairāk nekā simts mārciņas vienam cilvēkam, bet autobusa biļetes cena turp un atpakaļ vidēji ir ap 35 mārciņām.