Parīze un Versaļa

Monmartras bazilika un Versaļas pils


Mēs sasniedzām Parīzi pirms pusnakts un par laimi bez lielām pūlēm atradām savu viesnīcu Monmartrā. Daudzi Parīzes apmeklētāji izvēlas šo apgabalu tās atrašanās vietas dēļ. Lai gan pēc saulrieta apkārtne nešķiet īpaši droša un tūristiem piemērota.
Mēs bijām rezervējuši viesnīcu Hotel Montmartrois (6 Bis, Rue Du Chevalier-De-La-Barre), jo tā piedāvāja labu cenu divvietīgajiem numuriem (nekas īpašs, bet pietiekami labs, lai pārnakšņotu labā vietā).
Tuvākā apskates vieta kājām gājiena attālumā no viesnīcas, kuru apmeklējām nākamajā rītā, ir Monmartras Svētās Sirds bazilika (la Basilique du Sacre Coeur de Montmartre). Tikai jāpiemin, ka šī bazilika ir viena no iespaidīgākajām ēkām, kas atrodas Prīzē kalna galā (pēc tam mēs redzējām, cik iespaidīga tā izskatās pat no Galleries Lafayette jumta pilsētas centrā).

Uzturoties Parīzē, mēs pavadījām veselu dienu, apmeklējot Versaļas pili (Chateau de Versailles). Tā atrodas priekšpilsētā apmēram 20 kilometrus no Parīzes centra. Versaļas pils faktiski bija Francijas karalistes galvaspilsēta vairāk nekā gadsimtu sākot no 1682. gada.
Lieliska ideja bija iznomāt nelielu elektrisko automašīnu (līdzīgi tai, ko izmanto golfa spēlētāji), lai brauktu pa pils dārziem. Versaļas pils dārzi ir milzīgi; tie atrodas uz rietumiem no pils, izskatās skaisti un iespaidīgi. Versaļas pils dārzi joprojām ir nemainīgi kopš Luija XIV laikiem.
Dārzos ir vairāki ļoti īpaši objekti, piemēram, Grotte de Thetys, Bassin de Latone un Bassin d’Apollon, kā arī Lielais (Grand) kanāls. Lielais kanāls ar 1500 metru garumu un 62 metru platumu vizuāli pagarina ainavu, kas redzama no pils.

Lielajam kanālam ir arī praktiska loma – tas savāc ūdeni no dārza strūklakām. Pēc tam Lielā kanāla ūdens tiek iesūknēts Grotte de Thetys rezervuārā, kas atkal apgādā strūklakas ar ūdeni.

Parīzes Disnejlenda

Tās nebija viss, ko mēs darījām Parīzē; pēdējo dienu Parīzē pavadījām Parīzes Disnejlendā.
Tas noteikti ir īpašs stāsts par to, kā mūsu bērni priecājās par Parīzes Disnejlendu, kā izskatās Eifeļa tornis un Jaunā Parīze, cik burvīga ir Luvras kolekcija un tā tālāk. Kopumā pēc trim Francijā pavadītām nedēļām es teiktu, ka katra mūsu ceļojuma laikā veiktā pietura bija atsevišķa ceļojuma uz Franciju vērta.

Vēl tikai viena īsa piezīme par nakšņošanu: dažas naktis pavadījām viesnīcā Formule 1 (pašlaik tās nosaukums ir HotelF1) netālu no Parīzes Disnejlendas. Šī Francijas viesnīcu ķēde ir daļa no ACCOR Hotels ķēdes un tajā laikā tā bija pārstāvēta arī Spānijā, Šveicē, Zviedrijā (vairs nav) un Beniluksa valstīs (izskatās, ka tagad tā ir tikai Beļģijā).
Galvenā šīs viesnīcas atšķirība bija tā, ka mēs varējām dabūt trīsvietīgu istabu par aptuveni 35 eiro par nakti. Mums istabā bija izlietne un televizors, lai gan katrā stāvā bija koplietojama tualete un vannas istaba (tās bija tīras, un viesnīcas ēka bija labi uzturēta). Ceļojot ar trim bērniem, tas bija ideāls veids kā ietaupīt naudu citām izpriecām.