Durlstonas parks

Dorsetā ir ļoti daudz brīnišķīgu vietu ko apskatīt. Šis ir vēl viens ieraksts par nedēļas nogales braucienu pavisma netālu no Bornmutas.

Kādā pavasara svētdienā māte daba mūs iepriecināja ar lielu daudzumu saules tāpēc daudz nedomājot nolēmām doties uz Pūrbekas pussalas dienvidaustrumu daļu – apmēram 30 kilometrus no Pūlas (Poole). Attālums būtu mazāks, ja izmantotu Sandbanks prāmi, tad būtu jābrauc pat mazāk par 20 kilometriem, tomēr mēs nolēmām visu ceļu braukt ar automašīnu.

Durlstonas parks – nacionālais dabas rezervāts


Mūsu nolūks bija veikt nelielu svētdienas pārgājienu, tāpēc devāmies pa taisno uz parka autostāvvietu. Vienīgais veids, kā Durlstonas parks sasniedzams, ir braukt cauri Swanage piekrastes pilsētiņas šaurajām ieliņām. Swanage pati par sevi ir  atsevišķa apmeklējuma vērta. Tas ir vienīgais ceļš, kā piekļūt nacionālajam parkam tieši klāt ar auto, un, sasniedzot to, tās ir arī šī ceļa beigas.
Labā ziņa ir tā, ka viņiem tur ir ļoti laba autostāvvieta, un cenas ir ļoti pieņemamas. Piemēram, ja vēlaties apmeklēt tikai pili un apskatīt Lielo globusu pils pagalmā, pietiks ar vienu stundu, un autostāvvieta jums izmaksās 2 mārciņas; autostāvvieta atrodas tieši blakus pilij.

Ja vēlaties mazliet pastaigāties gar piekrasti, pavērot skaisto ainavu un klintis netālu no Anvila raga bākas, varētu pietikt ar divām stundām, un autostāvvieta izmaksās 4 GBP. Visas dienas uzturēšanās šajā autostāvvietā jums izmaksās tikai £ 5; to pārvalda Dorsetas pašvaldība un stāvvieta vienmēr ir sakopta.

Anvila raga bāka

Pēc ierašanās un stāvvietas apmaksas jūs varat sākt savu ceļojumu nekavējoties. Ja no autostāvvietas nogriezīsities pa labi (stāvot uz jūras pusi; to gan jūs labāk dzirdēsit nevis redēsit no tās vietas), pēc pāris minūtēm jūs jau redzēsiet, ko šī vieta piedāvā.

Vispirms, jūs varat doties uz piekrasti pie bākas. Ir daudz vietas, kur ērti apsēsties zālītē un baudīt brīnišķīgās klinšu ainavas un klausīties viļņu skaņas, kad tie satiekas ar piekrastes klintīm – liekas ka tās nekad nebeidzas. Sēžot gan jāuzmanās, ka neuzsēžaties uz kādiem dzelkšņiem jo to tur pļavās ir pāru pērēm.
Mēs pat nolēmām tur ieturēt pusdienas izmantojot līdzpaņemtās maizītes un tēju, taču blakus autostāvvietai atrodas izglītības centrs, un viņiem ir visas ērtības ērtam pusdienu pārtraukumam – jūs varat sēdēt pie dārza galda un baudīt ēdienu brīvā dabā.

Rezervāta takas


Gar piekrasti ved Dienvidrietumu krasta taka, un jūs varat pa to klejot gar piekrasti cik tālu vien gribat, tomēr Durlstonas parkā, kā jau tādiem objektiem pieņemts, ir izveidoti savi celiņi, un jūs varat vienkārši jebkurā brīdī pagriezties pa labi pēc bākas.
Ir lauki, kur ligzdo daudzi savvaļas putni, tomēr jums līdzi var būt arī suns. Ligzdošanas vietu tuvumā tikasi jātura suns pavadā, lai netraucētu ligzdojošos putnus.

Durlstonas pils


Tikai daži vārdi par pili. Apkārtne ir patiešām jauka; pilī ir kafejnīca, un jūs varat iegādāties saldējumu un dažādes uzkodas arī ārpusē esošajā būdiņā (vasarā tā ir atvērta). Pils iekšpusē ir izstāžu zāles, kuras jūs varat apmeklēt (liekas. ka par to papildus nav jāmaksā). Un, protams, Lielais globuss dārzā ir tā vērts, lai to redzēt vismaz vienu reizi.
Klintīs apmetušies jūras putni un tie pārsvarā redzami tikai no jūras puses, bet vairāk informācijas par tiem varat jautāt suvenīru veikalā. Tur ir cilvēki, kas ar aizrautību par to labprāt izstāstīs.
No krasta netālu no pils paveras lielisks skats; no turienes jūs pat varat redzēt Vecā Harija klintis (Old Harry Rocks) un Bormutas pilsētas panorāmu. Atliek tikai novēlēt jauku dienu un brīnišķīgus piedzīvojumus!