Dēvonas dienvidi

Īsi sakot, Dēvona ir grāfiste, kas atrodas Anglijas dienvidrietumos un atrodas starp Kornvolu un Somersetu; tai ir arī īsa robeža ar Dorsetu dienvidaustrumos. Devonas platība ir 6 707 kvadrātkilometri, un tās iedzīvotāju skaits ir nedaudz vairāk par vienu miljonu cilvēku.

Interesants fakts – Dēvona ir nedaudz lielāka par Palestīnas valsti un vairāk nekā 20 reizes lielāka par mazāko ES dalībvalsti Maltu.
Lielākā pilsēta ir Eksetera, tomēr Devona ir ļoti labi pazīstama, jo tās piejūras pilsētas atrodas Lamanša krastā. Vasarā daudzi atpūtnieki dodas uz tādām jaukām un populārām vietām kā Torkī un Dārtmuta. Tomēr mēs nolēmām doties vēl dziļāk uz dienvidiem un septembra nedēļas nogalē apmeklējām Bigberiju pie jūras (Bigbury on Sea) un Cerību Līci (Hope Cove). Gan Bigbury on Sea (pavisam netālu no Plimutas), gan Hope Cove atrodas South Hams novadā.

Dēvona – kā tur nokļūt


Ātrākais veids, kā tur nokļūt (pieņemot, ka braucat no vietas, kas atrodas vairāk uz ziemeļiem), ir braukt līdz Ekseterai pa M5 maģistrāli, un no turienes turpināt ceļu uz dienvidrietumiem pa A38 vai A380. Kādā brīdī jums būs jāgriežas uz viena no mazākiem ceļiem, kas ir ļoti šauri, un jūs varat priecāties, ja varat kustēties ar ātrumu 40 jūdzes stundā – daudzos gadījumos tas ir maksimālais ātrums, ko varat atļauties, lai brauciens būtu drošs.
Ļoti bieži ceļi ir ļoti šauri ar speciālām vietām kur izmainīties ar pretīmbraucošajiem; uzmanība vajadzīga lai laicīhi pamanītu pretim braucošos transportlīdzekļus.

Braucot gar piekrasti pa maģistrāli M3, būtu nepieciešams vēl vairāk laika, jo pēc New Forest nav automaģistrāļu un gandrīz līdz pat Ekseterai jūsu braukšanas ātrums būs galvenokārt atkarīgs no satiksmes apstākļiem (vienmēr pievienojiet ceļojumam kādu papildus laiku, lai nokļūtu galā, kā plānots jūsu grafikā).

Bigberija pie jūras

Šī pilsēta pati par sevi ir līdzīga daudzām citām piekrastes pilsētām, taču interesantākā vieta šeit noteukti ir Burgas sala. Jūs varat sasniegt salu no tuvumā esošās autostāvvietas un ar kājām aiziet līdz pašai salas augšai bēguma laikā; paisuma laikā gājēju ceļš ir zem ūdens. Ja jums nav paveicies un nepaspējat atstāt salu pirms paisuma, uz tās ir traktors, kas jūs atvedīs no salas; tas jums izmaksātu tikai nieka divas mārciņas katram cilvēkam.

Uz salas ir krogs un restorāns, bet visinteresantākā var šķist viesnīcas Burgh Island Hotel ēka, lai gan ieeja viesnīcā ir paredzēta tikai tur dzīvojošajiem viesiem. Viesnīcas cenas ir patiešām augstas, un ir vajadzīgs īpoašs iemesls lai izvēlētos tur palikt pa nakti.

Hope Cove (Cerību Līcis)

Pēc Bigbury on Sea apmeklējuma mēs devāmies uz citu, vēl skaistāku vietu – Hope Cove.
Viena svarīga detaļa, kas šeit jāpiemin, ir tā, ka, izvēloties īsāko ceļu no Bigbury on Sea līdz Hope Cove (caur Avetonu Giffordu), jums atkal vajadzētu zināt paisuma un bēguma periodus; ceļš gar Avonas upi paisuma laikā var atrasties pusotru metru zem ūdens. Tomēr ir vērts braukt pa šo maršrutu bēguma laikā – tā ir patiešām aizraujoša pieredze, un skati gar ceļau ir ļoti skaisti.

Pusdienas


Mēs nolēmām pusdienās ēst jūras veltes un devāmies uz bistro, kas tās piedāvā – Lobster Pod Bistro. Šīs bija patiešām lieliskas pusdienas – viņu jūras velšu plate divām personām (maksā aptuveni £ 40) bija super garšīga.
Ļoti svaigas jūras veltes, lieliski sagatavotas un pasniegtas ar salātiem; porcija bija pietiekami liela diviem pieaugušajiem. Jāpiebilst, ka arī apkalpošana bija ļoti labā līmenī.
Pēc pusdienām mēs devāmies uz molu un nedaudz pastaigājāmies pa ciematu, kas ir ļoti mazs. Ielu malās ir mazi jauki veikaliņi un daži krogi.