Ceļojums no Lielbritānijas uz Itāliju COVID-19 pandēmijas laikā

Šis blogs nedaudz atšķiras no visiem tiem, kurus esmu rakstījis iepriekš un varētu būt vairāk noderīgs tiem, kuri dzīvo vai ilgāku laiku uzturas Apvienotajā Karalistē (AK – Anglija, Skotija, Velsa un Ziemeļīrija). Nosacījumi ceļošanai no Eiropas Savienības vai Šengenas zonas valsts uz Itālīju vairumā gadījumu ir citādāki, parasti vienkāršāki.


Joprojām ceru, ka pandēmija kādu dienu beigsies pavisam un šis raksts paliks vienīgi kā atgādinājums par tiem laikiem, kad ceļot bija sarežģīti, dārgi un brīžiem pat neiespējami.

Ceļošana uz valsti, kas ir AK dzeltenajā sarakstā

2021. gada jūnijā mums bija jādodas no Lielbritānijas uz Itāliju; tajā laikā Itālija bija dzeltenajā ceļojuma galamērķu sarakstā un bija atļauti tikai ceļojumi uz šīm valstīm tikai īpašas nepieciešamības gadījumos. Apmēram mēnesi vēlāk, noteikumi jau mainījās, piemēram, attiecībā uz pašizolāciju ceļotājiem, kuriem ir divkārša vakcinācija (latviski tas laikam pareizi saucas balstvakcinācija). Tomēr pamatā ir lietas, kas ilgi nemainījās pat lidz 2022 gada pavasarim, un es domāju, ka šī informācija var būt noderīga citiem, kas ceļo no Apvienotās Karalistes uz jebkuru dzeltenā saraksta valsti un atgriežas no tās.


Es daudz noteikumus izstudēju, lai noskaidrotu, kas ir nepieciešams praksē un kā arī ietaupīt naudu, piemēram, meklējot lētākus testu nodrošinātājus. Protams, pirmām kārtām es iesaku izstudēt AK valdības norādījumus, kas tiek regulāri atjaunināti. Šis blogs ir vairāk par maniem atklājumiem un praktiskiem padomiem, kā padarīt šo procesu mazāk laikietilpīgu, ja mēģināsiet tam iet cauri pirmo reizi un meklēsiet informāciju par ceļojuma izbraukšanas daļu.

Noteikumi ceļošanai uz Itāliju


Kā jau minēju iepriekš, lietas var mainīties, tāpēc visi noteikumi, kurus šeit minu, bija spēkā brīdī, kad gatavojāmies savam ceļojumam 2021. gada vasarā.

Mums paveicās, ka Itālija pieprasīja aviokompānijai uzrādīt negatīvu COVID-19 ātro antigēnu vai molekulāro uztriepes testu, kas tika veikts ne vairāk kā 48 stundas pirms ceļojuma (PCR drīzāk bija jūsu izvēle, nevis prasība). Toreiz vairs nebija prasības pēc karantīnas, ierodoties Itālijā no Lielbritānijas, ja vien ceļotāji neierodas bez negatīva testa dokumenta, tomēr dažas dienas pēc mūsu ierašanās tas mainījās uz slikto pusi – mums atkal paveicās!

AK valdības tīmekļa vietnē varat atrast jaunākos ieteikumus ceļojumiem uz Itāliju, kā arī Itālijas vēstniecības COVID-19 ieteikumus (angļu valodā).

Pirms ceļojuma mums bija jāaizpilda tiešsaistē digitālā veidlapa (PLF) ieceļošanai Itālijā. Tas ģenerēja QR kodu, kas bija jāuzrāda lidostā pie izejas vārtiem pirms iekāpšanas lidmašīnā. Un šeit ir pirmais padoms. Lai gan bija atļauts aizpildīt vienu anketu ģimenei, ar digitālo formu kaut kas neizdevās (laikam bija kāds gļuks) – uz mana mobilā ekrāna parādījās tikai viens uzvārds. Pēc būtības, tikai vienam cilvēkam no grupas jāaizpilda PLF un detaļas par pārējiem grupas dalībniekiem būtu jāiekļauj šajā PLF automātiski; tas attiecas tikai uz ģimenēm un cilvēku grupām, kuras apmeklē galamērķa valsti kopā un uzturēsies tajā pašā vietā. Par laimi, man līdzi bija arī izdrukāta papīra veidlapa, un mēs drīkstējām iekāpt pēc tās parādīšanas.

Ikvienam, kas ierodas Itālijā, 48 stundu laikā ir jāzvana arī uz COVID-19 palīdzības tālruni reģionā, kurā ceļojat, lai informētu par savu vizīti (tā tas vismaz uz papīra tika prasīts…).

Testu nodrošinātāji


Jocīgi, ka neviens lidostā mums neprasīja uzrādīt testa rezultātus, tomēr tas drīzāk varētu būt izņēmums, jo dažiem man pazīstamiem cilvēkiem tas bija jādara, taču tajā gadījumā pārbaudītājiem bija mazāk intereses par PLF.

Es pavadīju diezgan daudz laika, lai atrastu pirmsizbraukšanas testa nodrošinātāju. Daudziem no tiem, kas piedāvāja zemākās cenas, parasti nebija testu (kāds pārsteigums!). Man radās iespaids, ka viņi to testu nekad tā arī nebija, dīvains bizness. Mēs nolēmām izmantot Medicspot. Es tos nereklamēju, lai gan mūsu pieredze ar viņiem bija diezgan nevainojama. Pēc ātrā antigēnu testa rezultātu iesniegšanas mēs saņēmām atbildi mazāk nekā stundas laikā. Viena testa cena bija 45 mārciņas.

Visticamāk, tas bija galvenais, kāpēc mēs nolēmām arī 2. un 8. dienas testus (tie bija jātaisa pēc atgriešanās) pasūtīt no Medicspot. Bet tas jau attiecas uz atgriešanos Apvienotajā Karalistē no dzeltenajā sarakstā iekļautās valsts, un tā ir cita bloga (domāju nākošā) tēma.

Vēl tikai piebilst, ka Itālijas robežas šķērsošana noritēja gludi un tur nekā īsti nav ko piebilst. Šim blogam ir arī otrā daļa par atgriešanos no Itālijas.