Atgriešanās no Itālijas uz Lielbritāniju COVID-19 pandēmijas laikā

Šis blogs ir otrā daļa par pieredzi mūsu Itālijas ceļojuma laikā COVID-19 pandēmijas laikā 2021. gadā (pirmo daļu lasiet šeit) un tajos galvenā uzmanība pievērsta procedūrām pirms un pēc atgriešanās.


Kā jau iepriekš rakstīju, šī informācija varētu būt vairāk noderīgs tiem, kuri dzīvo vai ilgāku laiku uzturas Apvienotajā Karalistē (AK). Nosacījumi ceļošanai starp Eiropas Savienības un Šengenas zonas valstīm parasti ir vienkāršāki nekā dodoties no tām uz Lielbritāniju.

Ceļošana uz Lielbritāniju no valsts, kas iekļauta AK dzeltenajā sarakstā

2021. gada jūnijā mums bija jādodas no Lielbritānijas uz Itāliju; tajā laikā Itālija bija dzeltenajā ceļojumu sarakstā un bija atļauti tikai būtiski ceļojumi uz šīm valstīm. Tāpēc mums pēc atgriešanās bija jāievēro stingri noteikumi, tostarp arī obligātie testi un pašizolācija pēc atgriešanās.


Kopš tā laika vairums noteikumu laika gaitā mainījās un 2022. gada pavasarī visi ierobežojumi tika atcelti pavisam. Tomēr, ja situācija atgriežas, es vienmēr iesaku iepazīties ar jaunākajiem valdības norādījumiem un jo īpaši ārvalstu ceļojumu ieteikumiem, kas tiek regulāri atjaunināti un mainās atkarībā no situācijas katrā valstī un pasaulē kopumā.

Noteikumi iebraukšanai Apvienotajā Karalistē

Pirms došanās uz Lielbritāniju no Itālijas, mums bija jāsaņem Itālijā pierādījums par negatīvu COVID-19 testu. Tests bija jāveic 3 dienu laikā pirms izbraukšanas no Itālijas. Par laimi, ātrā antigēna pārbaude bija pietiekoša, tāpēc process neaizņēma pārāk daudz laika un ar salīdzinoši zemām izmaksām. Vienīgā neērtība bija nokļūšanu pārbaudes vietā, kas bija jārezervē jau iepriekš.

Testa rezultātiem jāatbilst īpašiem tehniskiem kritērijiem, lai gan tie, kas vāc paraugu, parasti par tiem ir informēti. Vēl viena grūtība bija tā, ka Anglijā tika pieņemti tikai rezultāti angļu, franču vai spāņu valodā. Tātad paši testi varēja būt pat bez maksas, taču tulkošana maksāja. Mēs samaksājām 20 eiro par katru mūsu testu un dokumentu, kas apliecina pārbaudes rezultātus.

Tika pieņemti tikai privāta testa nodrošinātāja veikti testi; viņi arī prasīja kopā ar rezultātiem norādīt dažus obligātus datus, piemēram, jūsu vārdu, kuram ir jāsakrīt ar vārdu jūsu ceļošanas dokumentos, jūsu dzimšanas datumu vai vecumu, protams, testa rezultātu, datumu, kad tika ņemts testa paraugs, testa laboratorijas nosaukums un kontaktinformācija, apstiprinājums par testā izmantoto ierīci, vai arī ka tests bija PCR tests.

Pasažieru forma pirms ceļojuma uz Angliju


Lai gan 2022. gada pavasarī pasažieru forma (PLF) tika atcelta, iepriekš bija vēl dažas prasības, lai iekļūtu Apvienotajā Karalistē no Itālijas vai jebkuras citas dzeltenā saraksta valsts; kas zina, kādu dienu tas atkal var nākt atpakaļ, ja situācija aiziet uz slikto pusi.

Pirms došanās uz Lielbritāniju bija jāaizpilda pasažieru forma. Lai to izdarītu, pirms tam bija jāsamaksā par 2. un 8. dienas testiem, pretējā gadījumā veidlapu nebija iespējams aizpildīt. Vēl viena lieta, kas mums šķita diezgan muļķīga, bija tā, ka veidlabu var aizpildīt ne vairāk kā 48 stundas pirms izlidošanas (tā nebija itāļu pieprasītās veidlapas gadījumā).

Lai būtu pilnīgi droši, mēs rezervējām 2. un 8. dienas testus jau pirms izbraukšanas uz Itāliju, taču mums bija jāatstāj pasažieru formas aizpildīšana pirms atgriešanās.

COVID testi pēc atgriešanās

Kā jau rakstīju savā iepriekšējā blogā par ceļošanu uz Itāliju COVID laikā, mēs nolēmām rezervēt 2. un 8. dienas testus Medicspot. Šoreiz, atbilstoši valdības prasībām, tie bija PCR testi.

Es pazīstu daudzus cilvēkus, kuri izmantoja Medicspot testēšanu, un tas darbojas labi. Negatīvā puse ir tāda, ka viņiem nav tik daudz paraugu savākšanas punktu, cik varētu vēlēties, un vienu reizi, kad es aizvedu mūsu testus, kaste bija tik pilna, ka bija gandrīz neiespējami atrast vietu mūsu testiem. Par laimi, tie netika pazaudēti, un mēs saņēmām savus negatīvos rezultātus jau otrajā dienā.

Es šeit neminēju pašizolāciju, lai gan varbūt vajadzēja. Tas tiešām bija diezgan nepatīkami sēdēt mājās desmit dienas pēc kārtas un vēl piedevām saņemt katru dienu zvanus no attiecīgajām institūcijām, kas pārbaudīja vai mēs pašizolāciju ievērojam. To viņi godam darīja pat pēdējā dienā.