Skye sala

Skotijas salu pārsteidzošais skaistums


Dzīvojot Londonā, man bija daudz sarunu ar britiem par Skotijas salām, īpaši par Skajas (Skye) salu. Gandrīz visi no viņiem zināja par Skajas salu, lai gan ne daudzi no viņiem bija apmeklējuši šo skaisto salu, kas atrodas Skotijas ziemeļrietumos. Varbūt tāpēc, ka tā atrodas tik tālu no Apvienotās Karalistes – vairāk nekā tūkstoš kilometru. Tomēr Skajas salas daba ir tik neparedzama, ka jūs zināt, vai jūs varat izbaudīt jaukas brīvdienas, vai arī laikapstākļi jūs izaicinās visu laiku, kamēr jūs tur atrodaties.
Mēs pieņēmām izaicinājumu un devāmies turp agrās vasaras brīvdienās. Man jāatzīst, ka mēs esam izvēlējušies jūnija sākumu, lai dotos uz Skajas salu, zinot, ka šajā gadalaikā tur var būt dažas saulainas dienas. Jau divas reizes atrodoties Skajas salā, varu teikt, ka tā ir viena no skaistākajām vietām Eiropā. Tur dzīvojošo cilvēku, dabas un visa veida pieredzes dēļ jūs varat tur nokļūt.

Skotija tika pievienota Anglijai 1603. gadā, kad Skotijas karalis Džeimss VI kļuva arī par Anglijas karali Džeimsu I. Šis līgums tika noformēts 1707. gadā, un tā rezultātā abas karalistes izveidoja Apvienoto Karalisti ar parlamentu Vestminsterā. Pirms tam starp Angliju un Skotiju bija daudz karu, taču angļi nekad nespēja iekarot Skotiju. 1999. gadā skoti balsoja par sava Skotijas parlamenta izveidi, kuram ir likumīgas tiesības risināt vairākus jautājumus Skotijā, piemēram, izglītības un nodokļu politiku.

Ierašanās Skotijā


Pirmo reizi mēs apmeklējām Skotiju 2009. gada jūnijā, ierodoties Glāzgovas Prestvikas lidostā ar Ryanair lidojumu. Mēs rezervējām automašīnu īrēšanai, un mikroautobuss mūs sagaidīja lidostā, lai aizvestu uz viņu biroju Prestvikā. Tikai 15 minūtes mums bija jāgaida, līdz pienāk furgons, un mēs drīz bijām Prestvikā; kopš mūsu iziešanas no lidostas pagāja apmēram pusstunda, lai nokļūtu Arnolda Klārka automašīnu nomas birojā. Mēs veicām rezervāciju kādu laiku iepriekš, izmantojot Economy Car Rentals tīmekļa vietni. Pēc visu dokumentu nokārtošanas sākām savu ceļojumu uz Isle of Skye – mūsu galamērķis bija Prtnalong ciems kādus 380 kilometrus no Prestvikas. Cik man zināms, ciema nosaukums no vietējās valodas var tikt tulkots kā osta.

Ierašanās uz Skye salas


Gadsimtiem ilgi Skajas salu ietekmēja divi lieli klani - MacDonalds un MacLeods (pēdējā esamību jūs atceraties no filmas Highlander). Mani pirmie iespaidi par Skotijas augstienēm – mežonīgi un ļoti skaisti. Kaut kas līdzīgs ainavai, ko var redzēt Norvēģijā, lai gan viss ir kompaktāks – nav jāmēro īpaši lieli attālumi, lai visu redzētu. Un protams – aitas visapkārt, pat uz ceļiem visur, kur ej (līdzīgi kā dažviet Norvēģijā).
Tā kā mēs ieradāmies ap pusdienlaiku, mēs sasniedzām Skye salu ļoti vēlā pēcpusdienā; bija patīkami vērot saulrietu, šķērsojot tiltu, kas savieno kontinentālo Skotiju ar Skye salu. Pirms tam veicām pāris pieturas un apskatījām Eilean Donan pili, kas ir viena no zināmākajām pilīm Skotijā, kas dažkārt tiek pasniegta kā Skotijas un tās piļu simbols. Pils atrodas uz mazas salas netālu no ceļa un, visticamāk, tāpēc ir viens no visvairāk fotografētajiem objektiem Skotijā.

Naktsmītnes

Ļoti tuvu pusnaktij ieradāmies kempingā The Croft Bunkhouse, Bothies & Wigwams (adrese: 7 Portnalong, Isle of Skye, IV47 8SL, tālrunis Billy/Kara pa 07834827524); Lūdzu, ņemiet vērā, ka viņi pieņem tikai rezervācijas vismaz 3 naktīm. Mēs dabūjām vietu četriem cilvēkiem divstāvu mājā ar virtuvi istabā.

Tā bija maza, jauka un mājīga istabiņa ģimenei ar diviem bērniem. Jāpiebilst, ka atrast vietu Skye pēc norādītās adreses var būt izaicinājums, it īpaši, ja Skye apmeklējat pirmo reizi; tas var aizņemt vairāk laika, nekā jūs gaidījāt. Ierodoties, saimnieki jau bija savās krellēs, tomēr laipni atstāja mums divstāvu mājas atslēgas un īsu apsveikuma vēstuli, tāpēc laimīgi devāmies gulēt pēc ļoti garas un aizraujošas dienas Skotijā.
Ir vēl viens emuārs par mūsu ceļojumu pa Skajas salu; šim, tikai mazliet vairāk par to, ka mēs pametām salu.

Atpakaļ no salas uz Skotiju


Pēc dažām aizraujošām un dažkārt pat izaicinājumiem pilnām dienām Skajas salā mums bija jāpamet šī skaistā sala un jāatgriežas kontinentālajā Skotijā. Mēs ieradāmies savā divstāvu mājā noguruši, bet ļoti priecīgi pavadīt savu pēdējo nakti Skye. Mūs gaidīja nākamais galamērķis populārā pilsētiņa Fortviljama.
Ir divas galvenās iespējas, kā nokļūt no Skye uz Fort William - tiltu netālu no Kaila un prāmi, kas savieno Armadale ar Mallaig. Kad mēs ieradāmies Skye pa tiltu, mēs nolēmām doties uz prāmi, lai atgrieztos. Ceļojuma attāluma ziņā nav lielas atšķirības starp tiem, kas atrodas Skye centrālajā vai ziemeļu daļā. Braucot pa tiltu, būs jānobrauc aptuveni 180 kilometri; izmantojot prāmi, būs jābrauc aptuveni 150 kilometri. Bija vērts izmēģināt prāmi, jo Armadale osta bija ļoti jauka, pavadījām kādu laiku pastaigājoties un fotografējot jaukas bildes.