Pa Skye salu

Pirmais rīts Skye salā


Nākamajā rītā pēc ierašanās Skajas (Skye) salā mums bija agra pastaiga uz krastu (nemaz nerunājot par to, ka krasts ir gandrīz visapkārt). Taciņa mūs veda uz tuvāko līci, atklājot skaistu skatu uz nelielu vietējo ostu, kur bija novietotas daudzas zvejnieku laivas. Tik pārsteidzoša un klusa agra rīta ainava mūsu pirmajai brīvdienu dienai!
Lielākais pārsteigums, ierodoties Skajā vēlā vakarā un arī vēlāk apbraucot Skajas salu, bija novērojums, ka gandrīz visi ceļi ir ļoti šauri ar biežām garāmbraukšanas vietām. Protams, ir arī platāki ceļi, lai gan pārsvarā ir šaurie, un tas jāņem vērā, plānojot braucienus pa Skajas salu.

Lai nokļūtu no vienas vietas uz otru, var būt nepieciešams daudz vairāk laika, jo jums var nākties apstāties daudzās garāmbraucošās vietās un ļoti bieži gaidīt pretimbraucošās automašīnas. Labā ziņa ir tā, ka satiksmes intensitāte uz Skye nav tik intensīva kā vidēji Apvienotajā Karalistē.

Dunveganas pils

Mūsu pirmais lielākais brauciens pa Skye bija Dunvegan pils un dārzu apmeklējums salas ziemeļrietumos. Danveganas pils (MacLeod īpašums) gadsimtiem ilgi ir bijusi un joprojām ir Makleoda klana mājvieta. Kad mēs to apmeklējām, gan pils, gan dārzu apmeklējuma cena pieaugušajam bija £7,50.

Dārzi ir skaisti, tomēr arī pils pārsteidz. Dunvegan Castle ir visilgāk apdzīvotā pils Skotijā; Makleodu ģimene tur dzīvo gandrīz astoņsimt gadu! Kopš 1933. gada pils ir atvērta sabiedrībai, un apmeklētāji var uzzināt sīkāku informāciju par klana vēsturi un tās saistību ar visas Skotijas vēsturi. Visas publikai atvērtās telpas bija labi noformētas un aizraujošas.

Ciemos pie roņiem

Pēc pils un dārzu apskates sekojām norādēm uz piekrasti, lai apmeklētu tuvējās mazākās salās dzīvojošu roņu koloniju. Laivas piekrastē gaida apmeklētājus, lai jūs pārvestu uz koloniju.

Šāda veida piedzīvojumu ceļojuma laikā ir ierasts sagaidīt dažus savvaļas dzīvniekus, taču tas, ko mēs saņēmām, bija daudz vairāk, nekā gaidījām! Simtiem roņu gulēja uz salām un peldējās ūdenī – brīnišķīgs skats. Laivas kuģoja starp salām, un dažkārt roņi pienāca ļoti tuvu mūsu laivai, tikai dažu metru attālumā no mums.

Bez roņiem visapkārt bija arī daudz jūras putnu. Roņi par mūsu apmeklējumu neizskatījās īpaši satraukti, un mums visiem ļoti patika ceļojums.

Skyeskins aitādu ģērātava

Izbaudījuši roņu apmeklējumus, turpinājām ceļojumu pa Skajas salu. Nākamais galamērķis bija neliels ciematiņš Waternish. Šeit atrodas vietējais uzņēmums Skyeskins (adrese: 17 Lochbay, Waternish, Isle of Skye, IV55 8GD), kas nodarbojas ar aitu ādas apstrādi, izmantojot vecās tradicionālās metodes.
Mums bija ekskursija nelielā ādas apstrādes darbnīcā, kurā tika parādīts viss aitas ādas apstrādes cikls. Pēc ekskursijas apmeklējām rūpnīcas veikalu, kur var iegādāties ļoti jaukas aitu ādas; tie visi ir ļoti augstas kvalitātes, un mēs nopirkām vienu, ko lietojam līdz šim.

Skotijas austeres

Ciemats, kurā apmetāmies, ir pazīstams ar austeru ķeršanu. Tā nu nācās tos nogaršot un vietējā veikalā nopirkām duci. Kā parasti, mēs nonācām pie tā, ka izstumšanas katrā vietā ir atšķirīgas. Tie, kas atrodas Skye, joprojām ir vieni no mūsu iecienītākajiem. Un, protams, iegūtajām austerēm ir jābūt patiešām svaigām un vietēji ražotām.

Pastaigs pa Troternišas pussalu


Pēc dažām dienām, kas pavadītas Skajā, mums bija pēdējais lielais notikums, apceļojot Skajas salu – pārgājieni pa Troternišas pussalu. Trotternish pussala atrodas Skye ziemeļos; tas bija apmēram 120 kilometru attālumā no vietas, kur mēs dzīvojām Skye. Ceļā uz turieni pabraucām garām Skajas Portrī salas lielākajai pilsētai un apmeklējām Kilt Rock, kas ir vēl viena ikoniska vieta Skotijā.
Kilt Rock ir bazalta akmens, un tā nosaukums cēlies no tā līdzības ar kiltu. Pēc Kilt Rock apmeklējuma turpinājām ceļu uz Rubha Hunish pastaigu takām, lai gūtu labu pārgājienu pieredzi un apskatītu Duntulmas pili. Tās ir Duntulmas pils drupas, kas atrodas netālu no Skajas ziemeļu jūrmalas.
Ir grūti vai pat neiespējami aprakstīt pussalas skaistumu un mežonību. Šī diena bija viena no emocionālākajām dienām ne tikai Skye, bet arī visu mūsu vizīšu laikā dažādās valstīs. Pats interesantākais šeit ir tas, ka pēc četriem gadiem mēs pārcēlāmies uz Skotiju, ko mēs nekad nebijām iedomājušies ne pirms un pat nr pēc šī ceļojuma.