Adrijas jūras piekraste

Pēc Durmitoras nacionālā parka, Taras upes tilta apskates un dažiem izaicinošiem bezceļu braucieniem mēs ieradāmies šī brauciena galamērķī – Adrijas jūras piekrastē.

Kotoras līcis

Kotoras pilsēta atrodas pie vienu no skaistākajiem Melnkalnes līčiem. Kotoras vecpilsēta ir celta viduslaikos, laikā no 12. līdz 14. gadsimtam, un kopš 1979. gada ir iekļauta UNESCO pasaules dabas un vēstures mantojuma sarakstā (precīzāk sakot, UNESCO sarakstā ir iekļauts viss komplekss – Kotoras līcis, Kotoras pilsēta un apkārtējā teritorija).

Viduslaikos Kotora bija dabiska osta Adrijas jūras piekrastē, taču šī vieta bija apdzīvota jau aptuveni pirms diviem tūkstošiem gadu. Mūsu naktsmītne atradās Dobrotas ciematā, apmēram 3,5 kilometrus no Kotoras centra, taču patiesībā dažreiz pat nav iespējams noteikt, kad viena pilsēta beidzas un otra sākas.
No Dobrotas paveras skats tieši uz Vrmas kalnu un pilsētas piejūras promenāde iet vairākus kilometrus gar līča krastu. Daudzas mazas akmens piestātnes izskatās lieliski –  ne pārāk biži vērojams skats jebkur citur.

Naktsmītni Dobrotā iepriekš rezervējām, tā atradās lielā privātmājā (adrese: Dobrota 101, Kotor, 85330, īpašnieka mobilais tālrunis: (082) 303104). Galvenā mītnes priekšrocība bija tā, ka tā atradās klusā vietā ar lielu terasi un ēnainu dārzu, apmēram 20 metru attālumā no krasta.

Adrijas jūras piekraste

Pārējo laiku Melnkalnē pavadījām vai nu staigājot pa pilsētu un baudot sauli, vai apmeklējot citas Adrijas jūras pilsētas un pludmales. Kotoras pilsētas sienas ir ļoti interesantas (tās ir apmēram 5 kilometrus garas, augstas līdz pat 20 metriem un līdz pat 10 metriem platas).

Ļoti interesanta vieta Kotoras tuvumā ir mākslīgā sala Gospa of Skrpjela (klints dāma). Saskaņā ar seniem stāstiem jūrnieki no Kotoras un Perastas izveidoja salu. Ar saviem buru kuģiem jūrnirki atveda lielus akmeņus, uz šīs salas ir baznīca. Vēl viena īpaša vieta ir Svētā Stefana sala (attēlā lejā).
Patiesībā šī sala ir vesala viesnīca, kas atrodas uz salas. Tā ir savienota ar cietzemi ar šauru zemes strēli. Pilsēta tika uzcelta 15. gadsimtā, un 1960. gadā tā kļuva par viesnīcu. Svētā Stefana salu ir apmeklējuši daudzi slaveni cilvēki. Lai apmeklētu salu, ir jāmaksā ieejas maksa, bet netālu no ieejas ir skaistas smilšu pludmales (vienu pilnu dienu mēs tur pavadījām).
Mūsu garākais ceļojums bija līdz Skadaras ezeram. Skadaras ezers (Skadarsko Jezero) ir lielākais ezers Balkānu pussalā, tas atrodas Melnkalnes dienvidaustrumos. Ezera krasts ir pilns ar līčiem, pussalām un rifiem, tomēr tas ir visvairāk populārs putnu vērošanas dēļ – pie Skadaras ezera līdz šim reģistrētas vairāk nekā 280 putnu sugas, kas ir vairāk nekā puse no Eiropas ornitoloģiskās faunas.