Rietumigaunija

Rietumigaunija – nedēļas nogales izbrauciens


Šis bija korporatīvais izbrauciens ar autobusu kopā ar darba kolēģiem. Kādā nedēļas nogalē devāmies uz Igaunijas salām. Rietumigaunija tika izvēlēta, lai mazliet atpūstos ārpus mājām, izklaidētos un nedaudz paskatītos apkārt kā kaimiņi dzīvo. Mūsu mērķis bija Sāremā sala ar īsu pieturu Igaunijas vasaras galvaspilsētā – Pērnavā.

Robeža starp Latviju un Igauniju

Robežu starp Latviju un Igauniju var šķērsot izmantojot galveno autoceļu E67. Tomēr ir interesanta alternatīva – nogriezieties pa kreisi tieši pirms Igaunijas robežas uz Latvijas mazpilsētu Ainažīem. Braucot cauri pilsētai, jūs būsiet pārsteigti, ka pēc neilga laika jūs ceļa malā redzēsiet ceļa zīmi, kas norāda, ka šķērsojiet valsts robežu – Rietumigaunija ir klāt pavisam nematot.
Tieši pirms robežas ir neliela autostāvvieta. Apstājoties tur, jūs varat doties nelielā pastaigā līdz vecajam molam (tas atrodas Latvijas teritorijā tikai dažus simtus metru no Igaunijas robežas) un izbaudīt skaisto ainavu.

Piejūras kūrorts Pērnava


Nākamā pieturvieta bija Pērnavā. Ja godīgi, līdz pat Pērnavai braucot pa ceļam nebija nekā interesanta, izņemot dažas atpūtas vietas pie jūras, netālu no ceļa. Bija gan nedēļas, gan arī vasaras beigas tāpēc pilsēta bija ļoti kluss. Lielākā daļa kafejnīcu un restorānu bija slēgti vai bez apmeklētājiem.
Pērnavas pilsēta pati par sevi ir jauka, it īpaši tās vecā daļa – vērts mazliet pastaigāt pa to. Ja dodaties no Rīgas (Latvija) uz Tallinu (Igaunija), šī ir laba vieta, kur ieturēt nelielu pauzi un baudīt kafiju, pirms braucat vēl 130 kilometrus, lai sasniegtu Tallinu, esam tā daudzkārt darījuši. Arī šoreiz to darījām, pirms turpinājām ceļojumu uz Igaunijas salām.

Igaunijas salas


Rietumigaunija ir reģions, kuram pieder vairākas salas. Sāremā ir lielākā Igaunijas sala, un starp sauszemi un salu regulāri kursē prāmji. Prāmis uz Sāremā iziet no termināla, kas atrodas nelielā ciematiņā Virtsu un tas ierodas Kuivastu Muhu salā. Muhu sala atrodas starp sauszemi un Sāremā salu. Lai nokļūtu Sāremā, vispirms jums vajadzēs šķērsot Muhu. Ceļojums uz Muhu salu ar prāmi ilgst apmēram 25 minūtes – tieši tik daudz, lai uz prāmja būtu iespējams pasēdēt pie alus kausa (tiem, kas nav pie stūres) un uzkodām. Internetā ir atrodams prāmju kustības grafiks šai un citām prāmju līnijām, kas savieno Igaunijas kontinentālo daļu ar salām.
Parasti darba dienās prāmis atiet ik pēc 35 minūtēm, šajā maršrutā darbojas divi prāmji. Tie ir aptuveni 97 metrus gari, 18 metrus plati, to iegrime 4 m. Sāremā sala veido barjeru starp Rīgas jūras līci un Baltijas jūru. Salas augstākais punkts ir 54 metrus virs jūras līmeņa. Senās sāgās tiek runāts par salu iedzīvotāju un vikingu konfliktiem.

Sāremā bija starp bagātākajiem senās Igaunijas apriņķiem un Igaunijas pirātu mājvieta, kurus dažkārt dēvēja par austrumu vikingiem. Mūsdienās Sāremā ir pazīstama kā jauka atpūtas vieta ar unikālu dabu un daudzām apskates vietām. Salas novietojuma (tā ir savā ziņā izolēta no ārpasaules) dēļ tā ir saglabājusi savu unikalitāti.

Muhu salas kultūras mantojums


Pēc ierašanās Kuivastu Muhu salā tālāk var doties uz Koguva ciematu, kurš atrodas netālu no Kuivastu – Kuresāres ceļa. Koguva ir vislabāk saglabājies 19. gadsimta ciems Igaunijā. Dažas ēkas ir celtas pat 18. gadsimtā. Tur var apskatīt igauņu tradicionālo dzīves stilu, kāds tas bija senākos laikos – dzīvojamās lauku mājas, noliktavas, saunas, klētis un vasaras virtuves.

Sāremā salas apskates vietas


Sāremā platība ir 2700 kvadrātkilometri un tās iedzīvotāju skaits ir aptuveni 35 tūkstoši cilvēku. Ciematos joprojām ir akmens žogi un mājas ar salmu jumtiem. Sāremā simboli ir vējdzirnavas, kadiķi un mājās gatavots alus. Interesanta vieta salā ir Kaali meteorīta krāteris, kas izveidojies aptuveni 650 – 700 gadus pirms mūsu ēras (tas izpētīts 1937. gadā). Patiesībā tur ir vairāki krāteri.
Lielākais no krāteriem ir 110 metru diametrā, meteorīta masa ir bijusi no 20 līdz 80 tonnām. Vieta ir diezgan vienkārši atrodama, sekojiet ceļa zīmēm (tā atrodas 18 kilometru attālumā no Kuresāres uz Kuivastu pusi).

Sāremā galvaspilsēta Kuresāre


Pēdējā mūsu ceļojuma pietura pirms došanās mājās bija Kuresaare. Sāremā salā ir tikai viena pilsēta, kas ir Kuresāre – tā ir arī salas galvaspilsēta. Vissvarīgākā un, es teiktu, aizraujošākā Kuresāres apskates vieta ir bīskapu pils.
Pils tika uzcelta mūsu ēras 14. gadsimta beigās, ēkas pamatplāns ir laukums, kura katras puses garums ir aptuveni 43 metri. Starp Baltijas valstu viduslaiku pilīm šī ir saglabājusies salīdzinoši ļoti labi.
Daži vārdi par Sāremā viesnīcām. Lielākā daļa no tām ir ērtas Spa viesnīcas, kas uzceltas relatīvi nesen. Ja tur paliksit, jums būs piekļuve baseinam, saunai, bāram un citām ērtībām. Tomēr ņemiet vērā, ka agrā rudenī telpās var nedarboties apkure, un sienas ir ārkārtīgi plānas, tātad, var būt vēsi.